НОВИНИ

Тежка техника, доброволци и войници помагат за разчистването в Карловско

тежка техника доброволци войници помагат разчистването пострадалите потопа села карловско
bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 05.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Близо два месеца ще се разчистват щетите от погрома след опустошителния порой и преливането на река Стряма, но пълното възстановяване на засегнатите карловски села ще отнеме поне една година - това стана ясно от екипите, които работят на терен.

Започна активната работа по третия етап на дейностите, свързани с преодоляване на последствията от бедствието, което споделя района на Карлово. Това е дейността по разчистване, по укрепване и обезопасяване, както и някои ремонтни дейности. За тази цел са необходими техника и хора. Това съобщи на брифинг в едно от пострадалите села - Слатина, областният управител на Пловдив Ангел Стоев.

"В селата Богдан, Каравелово и Слатина днес тежките машини вече са 69. В момента в село Каравелово работят 10 фадроми, 12 самосвала, 6 верижни багера, 2 камиона със щипка, 60 доброволци и 60 войници. В село Богдан работят 10 фадроми, 1 верижен трактор, 5 самосвала, 4 верижни багера, 1 камион със щипка, 20 доброволци, 93 войници. В село Слатина работят 5 багера, 2 фадроми, 8 самосвала, 2 камиона със щипки, 40 войници, 10 горски работници и 25 доброволци", обясни Стоев.

"От сутринта са докарани 15 камиона, 6 комбинирани багера, 40 души от Националното толуправление - доброволци и 30 човека от "Автомагистрали", които вече са разпределени и работят на терен. Очаква се да дойде и още техника. Помага се и в разчистването на дигите на реката", заяви Иво Иванов - председател на УС на АПИ.

"Всички хора с пострадали домове са подслонени. Всеки ден се подготвят необходимите порции с храна и 30 000 бутилки с вода. Работят комисиите, които описват щетите по частните имоти и по общинската и държавна инфраструктура. Виждате, когато държавата с всичките ѝ институции - армията, хората и местната власт сме заедно, нещата се случват", посочи Емил Кабаиванов - кмет на Карлово.

"ОД на МВР-Пловдив се отнася с пълна съпричастност към пострадалите от природното бедствие на територията на община Карлово. От първия ден екипи на РУ-Карлово реагираха мигновено. На първо място, освен осигуряване на обществения ред, подпомогнаха и местното население както в спасителни дейности, така и в обезопасяване на срутените мостове на територията на населените места", заяви комисар Костадин Костов, началник на Охранителна полиция - Пловдив.

По думите му, екипи на полицията от Пловдив през деня и през нощта подсигуряват обществения ред, за да не се допускат кражби и мародерски прояви в домовете, които са необитаеми от собствениците им, както и в раздаването на храна и вода, осигурени от общината и от държавата. Към момента няма постъпили сигнали за кражби от пострадалите домове, добави комисар Костов.

снимки: БГНЕС

Горското стопанство в Смолян също се ангажира да изпрати два камиона с щипки и два багера. Получена е помощ и от "Напоителни системи" - Сливен - изпратили са багер в Трилистник, който да работи по възстановяването на скъсаната дига на Струма.

Жители на Трилистник през сълзи: Не знаем как ще се справим, започваме от нулата

НАВОДНЕНИЯ В ПОДБАЛКАНА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очертанията на войната: Украинската контраофанзива и шансовете за успех
Очертанията на войната: Украинската контраофанзива и шансовете за успех
Десетте най-запомнящи се момента в кариерата на Серина Уилямс
Десетте най-запомнящи се момента в кариерата на Серина Уилямс