НОВИНИ

Томас Бах: Необходимо е изясняване и подобряване на научната база за изследвания

Президентът на Международния олимпийски комитет каза това пред агенция АНСА след среща с италианския премиер Джорджа Мелони.

томас бах изпрати поздравителен адрес нса повод годишнината академията
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: бта
14:13, 02.08.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах е съгласен с необходимостта от подобряване на научните методи относно оценката на състоянието на спортистите с характеристики като повишени нива на тестостерон при жените. Той каза това пред агенция АНСА след среща с италианския премиер Джорджа Мелони, с която обсъди боксовия мач между Анджела Карини и Имане Хелиф, провалилата се на теста за полова идентичност.

"Разбрахме се с Мелони да останем в контакт, за да подобрим научната база, за да получим по-голяма яснота в такива ситуации, тъй като Хелиф е жена и участва в международни състезания от шест години. Ние споделяме мнението, че е необходимо изясняване и подобряване на научната база", каза Бах.

В четвъртък италианката Карини отказа да продължи битката си с Имане Халиф, която се провали на теста за полова идентичност, на осминафиналите на олимпийския турнир в Париж. Битката приключи за 46 секунди, а Халиф беше обявена за победител. Мелони осъди решението на МОК да позволи на спортисти, които не са издържали теста, да участват.

Както е известно, Хелиф и представителката на Тайван Ю-Тин Лин, които бяха дисквалифицирани от световното първенство през 2023-та поради провал на тестове за пола, бяха допуснати до участие на Олимпиадата в Париж. Хелиф и Лин се състезаваха на Токио 2020. Хелиф беше отстранена от състезанието на световното първенство през 2023-та в категория до 66 кг, а Лин лишена от бронза в категория до 57 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритански триумф на двойки скул лека категория жени на Олимпийските игри в Париж
Великобритански триумф на двойки скул лека категория жени на Олимпийските игри в Париж