НОВИНИ

Томас Бах: Участието на руски и белоруски спортисти в международни състезания работи

Борил Гочев
от Борил Гочев
18:33, 28.03.2023 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
томас бах участието руски белоруски спортисти международни състезания работи
Слушай новината

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах приветства плановете за връщането на спортисти от Русия и Беларус в международни надпревари на фона на продължаващата война в Украйна.

През февруари миналата година МОК инициира изваждането на състезатели от тези две страни след началото на конфликта в Украйна, но днес по време на среща на изпълнителния борд на МОК в Лозана Бах сподели, че тяхното връщане в състезанията "работи" и това от своя страна не е довело до никакви инциденти.

"Участието на спортисти с руски и белоруски паспорти в международни състезания работи. Виждаме това почти всеки ден в редица спортове, най-вече в тениса, но също и в колоезденето, в някои състезания по тенис на маса. Виждаме го в хокей на лед, хандбал, виждаме го във футбола и в други първенства в Съединените щати, но също и в Европа, както и на други континенти. В нито едно от тези състезания не са се случвали инциденти със сигурността", коментира Бах.

"Правителствата, на чиято територия се провеждат състезанията, издават визи (на руснаци и белоруски спортисти) с много малки изключения, а в други страни дори издават разрешителни за работа на тези играчи и спортисти", сподели още президентът на МОК.

Въпреки това Бах призна, че самият той няма отговор на въпроса кога би бил най-правилният момент за връщането в международни състезания на атлети от Русия и Беларус.

"Изпълнителният комитет на МОК не е определил ясна времева рамка за решение относно участието на руски и белоруски спортисти на Олимпийските игри през 2024 и 2026 година. Никой не знае какво ще се случи утре или след девет месеца. Нямам отговор кога ще дойде подходящият момент, следим ситуацията", коментира Томас Бах.

Изказването председателя на МОК идва малко повече от месец, след като той сподели, че задачата на МОК е да работи за мисията на спорта, която е да "обединява", намеквайки, че все по-често ще виждаме състезатели от Русия и Беларус.

Думите му тогава обаче предизвикаха остри реакции най-вече от Украйна, откъдето дори заплашиха на бойкотират Летните олимпийски игри в Париж 2024, ако до участие във френската столица бъдат допуснати руски или белоруски атлети.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Вашият глас": Любчо Димитров, производител
"Вашият глас": Любчо Димитров, производител
Младежките национали с втора загуба на приятелския турнир в Анталия
Младежките национали с втора загуба на приятелския турнир в Анталия