НОВИНИ

Томислав Стипич: Левски - ЦСКА е българското Ел Класико и трябва да има фенове на двата отбора

Треньорът на ЦСКА София коментира решението да няма армейски фенове на стадион "Георги Аспарухов" за мача с Левски.

Томислав Стипич: Левски - ЦСКА е българското Ел Класико и трябва да има фенове на двата отбора
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:18, 23.08.2024
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Слушай новината

Наставникът на ЦСКА София Томислав Стипич даде брифинг преди двубоя с Арда (Кърджали) от шестия кръг на Първа лига.

Хърватският специалист коментира и решението да няма армейски фенове на стадион "Георги Аспарухов" за мача с Левски.

"Футболистите са артисти, а артистите са най-добри пред публика. Левски - ЦСКА е българското Ел Класико, при цялото ми уважение към останалите отбори. Този мач трябва да се играе пред фенове. Това е най-доброто решение. Независимо на кой стадион ще е мача, излизаме в този мач, за да спечелим, а не за да участваме", обяви треньорът на ЦСКА Томислав Стипич по повод разразилата се полемика около предстоящото Вечно дерби и решението на БФС да го премести на "Герена", като на мача няма да бъдат допуснати гостуващи фенове.

"Левски - ЦСКА не е само футболен мач. Това е култура, социална среда, едно изживяване за всички тези привърженици. Страшно много хора в България се идентифицират като фенове на ЦСКА, каквото и да става те ще обичат клуба си, в по-трудна ситуация дори още повече. Поради тази причина това дерби трябва да бъде с фенове", продължи специалистът.

Треньорът се опита да обясни ситуацията в клуба.

"Първо трябва да се извиня, че английският не е майчиният ми език, налага се да уча български бързо, ако познавате добър преподавател, може да ми го препоръчате. Не знам каква е българската дума за "байка" - това е когато сте дете и баба ви разказва някаква история, която не е истина. В процес на изграждане сме - със стадиона, с феновете, с отбора. В тази ситуация няма как да говорим за нещо, което ще се случи след една година, трябва да мислим минута за минута, ден за ден. Само това може да ни донесе стабилност в тази ситуация. Не играем нашите мачове у дома, а на други стадиони. Мога да говоря много тук, но ще бъде твърде дълга история", коментира Стипич.

"Локило няма да играе в предстоящия утре мач с Арда, Делова също е контузен. С оглед ситуацията, в която се намираме, атмосферата в отбора е добра. Особено важно е да подкрепяме състезателите", призова Стипич.

Относно думите на изпълнителния директор Стоян Орманджиев, че следващите два мача са решаващи за клуба, хърватинът бе лаконичен: "Работа на директорите е да взимат решенията."

"Оптимист съм за утрешния мач, смятам, че имам достатъчно добри футболисти, за да се справим добре. Мачовете в подготвителния период са една голяма измама, защото играеш без залог. В тези мачове, както и срещу Лудогорец, нямаше какво да губим, нямаше напрежение върху нас. В следващите мачове, където вече има какво да губим, логото на ЦСКА на гърдите трябва да ни дава допълнителен стимул. Във футбола е трудно да бъдеш реалист. Сега седя пред вас, както го направих преди осем седмици. Изправен съм пред нова ситуация и нови предизвикателства, откакто дойдох тук", коментира Стипич.

"Всички критики ме правят по-силен и по-уверен, знам какво трябва да направя. Аз съм треньор и съм отговорен за резултатите. Няма да се преструвам пред вас - щастлив съм и съм доволен. Разбира се, Арда се готви за мача, както и ние. Сигурен съм, че те се готвят за мач, в който ще играем с трима защитници, но в момента ние имаме двама. Да видим как ще се подготвят, моята информация е, че се готвят за трима защитници", пошегува се той.

"Трудно е за мен понякога да ходя из София, болезнено е. Срещам много фенове на ЦСКА, деца с екипи на ЦСКА, родители. Те ме подкрепят и ми казват "шампиони, шампиони". Затварям очи, виждам катедралата в центъра на София и какво да ви кажа... Започнах да обичам този клуб и фенове му, но имаме лоши резултати. И знам причината за това. Но трябва да се справя с тази болка и да замълча. Достатъчно силен съм, за да се справя с това. Това е в главата ми и сърцето ми, няма ключ. Подготовката ли? Готвихме се интензивно в Банско, тренирахме двуразово, беше тежка подготовка, изиграхме седем контроли, имахме три-четири дни свободни за целия период. Вярвам в това, което правя. Във футбола най-важното е да имаме комуникация и връзка с играчите", заяви треньорът на "червените".

Накрая той призна, че бившият футболист на ЦСКА Тони Силва е поискал да се върне в българския тим. 30-годишният футболист, родом от Гвинея-Бисау, се е свързал с треньора в Инстаграм и го е попитал дали има нужда от услугите му.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Бойко Борисов говори пред журналисти
НА ЖИВО: Бойко Борисов говори пред журналисти
Окръжната прокуратура във Варна се самосезира за списъка с учителите
Окръжната прокуратура във Варна се самосезира за списъка с учителите