НОВИНИ

Топлият октомври - ползи и рискове

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
14:58, 27.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
Общество
Топлият октомври - ползи и рискове
Слушай новината

По-висока енергийна ефективност

Лятото през октомври се отразява изключително благоприятно върху бюджета на семействата, тъй като им позволява да пестят от енергия. Не се налага да включват парно, климатици, отоплителни уреди. Според енергийния анализатор Иван Хиновски този период съвпада и с поевтиняване на природния газ до под 100 евро за мегават час миналата седмица. Това е цена от преди газовата криза. Прогнозата на Хиновски е, че можем да очакваме падане на цените на топлото още през ноември, та дори и в първите месеци на новата година.

Снимка: БГНЕС

Ползи и рискове за здравето

От гледна точка на здравето ни лекарите съветват да използваме хубавото време за повече физически упражнения навън. В същото време предупреждават, че много хора се подлъгват от високите температури през деня и пренебрегват застудяването сутрин и вечер.

Снимка: Десислава Кулелиева

Според д-р Йордан Христов, кардиолог в УМБАЛ "Лозенец", това е довело до увеличаване на острите респираторни заболявания, ринити, ангини и други.

Доктор Христов предупреждава и хората, които имат високо кръвно налягане. Обикновено през зимата, когато е по-студено и кръвоносните съдове се свиват, пациентите взимат по-високи дози медикаменти. При по-високите температури през октомври го няма влиянието на студеното време и хората донякъде неглижират проблема с високото кръвно налягане. Така може да се стигне до усложняване на заболяването.

Снимка: Десислава Кулелиева

Как времето се отразява на земеделските дейности?

Зърнените култури вече са прибрани и в момента тече есенната сеитба. Тя се улеснява от слънчевото време, но стопаните се притесняват от липсата на валежи. Според Николай Димов от Асоциацията на земеделските производители, ако безводието продължи и през следващите месеци, е възможно реколтата от зърно догодина да е по-слаба.

По-високите температури през октомври помагат за прибирането на реколтата от зеленчуци. Но от брашовата асоциация казват, че стопаните бързат, защото идва времето на сланите, които силно повреждат култури като пипер, броколи, сладка царевица.

Снимка: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездачът Васил Попов не успя да подобри националния рекорд на хиляда метра от място
Колоездачът Васил Попов не успя да подобри националния рекорд на хиляда метра от място
Цените на такситата в София скачат с 15% от 1 януари
Цените на такситата в София скачат с 15% от 1 януари