НОВИНИ

"Топлофикация" - Русе работи с въглища от Украйна - ще се стигне ли до недостиг

bnt avatar logo
от БНТ
12:18, 28.02.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Войната в Украйна е още едно изпитание пред ТЕЦ-овете в у нас, които разчитат на въглища от Донбас. Освен повишаването на цената през последната година, под въпрос остава и бъдещата им доставка от Донецк. От "Топлофикация" Русе се ориентират към ограничаване на използването на въглища.

ТЕЦ-Русе от години работи с донецки въглища, тъй като са с по-високо качество и по-калорични от българските. Суровината обаче е поскъпнала през последните една-две години с близо 300%, a цената на топлинната енергия е повишена едва c 11 на сто.

От "Топлофикация" са притеснени, че в момент, когато дружеството съкращава инвестиционни разходи, за да оцелее, идва и несигурността в бъдещите доставка на въглища.


За края на сезона сме спокойни, защото имаме достатъчно въглища на склад, вече зависи от политическата обстановка какво ще стане…Ако има някакъв проблем, ще търсим друг вариант, каза инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на "Toплoфиĸaция Pyce".

От дружеството ще бъдат принудени да търсят доставки на въглища извън Европа, което значително ще повиши разходите им.

Същата неизвестност съществува и за доставките на природен газ. А на тази суровина "Топлофикация" разчита за екологичното производство на електроенергия, за което е вложила собствени средства.

В момента сме в процес на изграждане на три когенератора с обща мощност 21 мегавата и се надяваме в края на лятото да ги пуснем, за да могат да работят в летния режим, който ще бъде само с когенерация на природен газ, а зимата ще работи и топлофикационен котел, каза инж. Севдалин Желев, изпълнителен директор на "Toплoфиĸaция Pyce".

"Топлофикация"- Русе използва като гориво и биомаса, уточни Севдалин Желев, като по този начин ще се намали употребата на въглища.

Репортер: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започнаха преговорите между Украйна и Русия (СНИМКИ)
Започнаха преговорите между Украйна и Русия (СНИМКИ)
Ясен Петров и Костадин Видолов наградиха победителите в детски футболен турнир
Ясен Петров и Костадин Видолов наградиха победителите в детски футболен турнир