НОВИНИ

Тошко Йорданов: Подкрепа за кабинет на ГЕРБ няма да даваме, обсъждахме секторни политики

тошко йорданов подкрепа кабинет герб даваме обсъждахме секторни политики
bnt avatar logo
от БНТ
16:17, 04.05.2023 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

ИТН и ГЕРБ-СДС не са разговаряли за подкрепа на правителство с първия мандат. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. след срещата им с представители на първата политическа сила.

"Тази среща не беше за подкрепа за мандат на ГЕРБ, тази среща беше разговор на експерти по секторни политики. Бих казал, че по отношение на бюджета имаме сходни десни политически разбирания. Имаме разминавания по някои места - съдебната реформа и заложените от Кирил и Асен промени в Плана за възстановяване и устойчивост".

ИТН биха подкрепили това, което смятат за правилно, заяви Йорданов.

"За правителство не е говорено, да ви припомня, че ние свалихме тази партия от власт и подкрепа няма да даваме за кабинет на ГЕРБ. Ще гласуваме за всичко полезно".

Разговор за първия мандат не е воден, той тепърва предстои, ако от ГЕРБ поискат това, коментира още той.

"Имаме различия в някои неща по съдебната реформа, за контрол на главния прокурор - не. Този механизъм е вкаран и ще бъде направен, друг е въпросът дали няма да падне после в Конституционния съд, което няма да зависи от нас, защото вероятно самият механизъм не е добре измислен по принцип. Но ние ще подкрепим такъв проект".

ИТН имат притеснения и по отношение на закона за КПКОНПИ, както и за промените в Закона за домашното насилие.

Вижте изявлението тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

От ГЕРБ също давдоха изявление сред срещата и потвърдиха, че са обсъждани бюджетът, Шенген, еврозоната и секторни политики.

"Със сценаристи не сме говорили за сценарии - за правителство, конструкция, подкрепа и т.н. Убедихме се, е първо е по-важно да постигнем някакво съгласие по приоритети и след това ако виждаме, че се върви в посока на това да събираме подкрепа, да водим лидерски разговори по другите теми", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова

Утре е последната среща на ГЕРБ-СДС - с ПГ на "Възраждане". Атанасова обяви, че до края на деня се очаква да разберат дали ще проведат втора среща с ПП-ДБ, за да обсъдят управленската програма на ГЕРБ. След това ще преценят дали да преминат към втори етап - разговори по конструкцията на кабинета.

"Правителство на малцинството или споделяне на отговорността - така или иначе и днес нашият лидер каза какви са възможностите последната е предсрочни избори".

Попитана кой от ПП-ДБ е поискал втора среща с тях, Атанасова отговори, че това са Николай Денков, както и Лена Бориславова, определена за преговарящ по правосъдната реформа.

Десислава Атанасова определи днешната позиция на Кирил Петков като емоционална:

"Ако някой от ПП имаше сериозни намерения за обща отговорност, ние буквално до вчера коментирахме приоритети, законодателна дейност и намирахме съмишленици в тяхно лице за наши идеи и в наше лице за техни идеи".

По думите ѝ ПП-ДБ нито са съобщили на ГЕРБ-СДС, че ще представят проектокабинет, нито са коментирали състава му. Определи като "объркано политическо действие" решението на втората политическа сила да го представи преди връчването на първия мандат.

"Ако бяха спазили ангажимента си към нас да коментираме някакви имена, това е нещо съвсем различно. Да говорят за задкулисие, при положение че не сме нито в лаборатория, нито в мол, а сме в сградата на парламента и търсим начин за това най-накрая България да има редовно управление - какво повече да коментирам?"

ГЕРБ-СДС започнаха срещи с парламентарните групи, след като не одобриха правителството, предложено от ПП-ДБ, а вчера обявиха, че не приемат и управленската им програма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Перник залови втора група мигранти от Афганистан
Полицията в Перник залови втора група мигранти от Афганистан
Иван Сеферинов: Изкопирал съм всичко най-добро от моите треньори
Иван Сеферинов: Изкопирал съм всичко най-добро от моите треньори