НОВИНИ

Този петък "В кадър": "Изследователи на ледения юг" – наука в суровите условия на остров Ливингстън

Зрителите на БНТ ще се пренесат в българската изследователска база "Св. Климент Охридски"

петък кадър изследователи ледения ndash наука суровите условия остров ливингстън
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 18.05.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

На 19 май, петък, от 22.00 ч. по БНТ 1 в рубриката за актуална документалистика на обществената телевизия "В кадър" гледайте филма "Изследователи на ледения юг" – втора част на вълнуващия свидетелски разказ на журналистката Мария Чернева и операторката Анна Андреева след "Плаване към ледения юг".

Документалният филм "Изследователи на ледения юг" ще отведе зрителите в българската изследователска база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън, достигната успешно от първия български полярен кораб "Св. св. Кирил и Методий" след 49-дневно плаване.

Мисията е изпълнена, но най-важните и трудни задачи пред екипажа и антарктиците предстоят. Трябва да направят нещо, което 30 години всички останали кораби отказват – да разтоварят строителните материали и контейнери на каменистия и необорудван бряг в залива Емона.

Екипажът и антарктиците намират хитро решение и се справят блестящо, като още на следващия ден започва довършването на основите на новия лабораторен блок. Нищо в това строителство не е стандартно и познато – за да издържи на стихиите на Антарктика, всеки етап от строежа е превърнат в научен проект, който предлага нестандартни решения.

Как функционира природата в суровите условия на остров Ливингстън, защо антарктическите организми имат гигантски размери и с какво се обяснява тяхното дълголетие, как протича ежедневието в изследователската база "Св. Климент Охридски", която се нуждае от нов водоизточник, тъй като старият често замръзва – гледайте филма на Мария Чернева с режисьор Ара Хугасян "Изследователи на ледения юг" на 19 май, петък, от 22.00 ч. по БНТ 1.

Следете поредицата "ПЛАВАНЕ КЪМ ЛЕДЕНИЯ ЮГ" на BNTNEWS.BG, в мобилното приложение BNT NEWS, както и в официалния YouTube канал на Българската национална телевизия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ: Техническата работа по приемането на еврото продължава
БНБ: Техническата работа по приемането на еврото продължава
Лудогорец и полицията в Разград ще вземат сериозни мерки за опазване на обществения ред за мача с ЦСКА-София
Лудогорец и полицията в Разград ще вземат сериозни мерки за опазване на обществения ред за мача с ЦСКА-София