НОВИНИ

Традициите на Бъдни вечер

На Бъдни вечер се събира цялото семейство в очакване на Рождество

традициите бъдни вечер
bnt avatar logo
от БНТ
07:40, 24.12.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

На 24 декември се събираме на Бъдни вечер - денят преди раждането на Божия син и един от най-важните семейни празници. Днес е и последният ден от Коледния пост, започнал преди точно 40 дни.

На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията трябва да са постни и нечетен брой. Традиционни за празника са сармите, бобът, баницата, чушките, житото, ошавът и други.

Вечерята започва с молитва:

"Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля както на небето, така и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не ни въвеждай в изкушение, но ни избави от лукавия. Амин".

След молитвата най-възрастният член на семейството разчупва питката и раздава на близките си. Първите парчета от обредния хляб се наричат на Божията майка и на дома. В питката се поставя и монета. Вярва се, че на когото се падне, ще бъде здрав и честит през следващата година.

Вечерта в семейното огнище се поставя голямо дърво - Бъдник, което да гори през цялата нощ.

Днес от 18.00 ч. в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" ще се проведе празнично всенощно бдение, а утре от 9.30 ч. ще бъде отслужена празнична Василиева света литургия.

И двете служения може да проследите пряко по БНТ1.

В нощта срещу Рождество коледари обикалят къщите и отправят своята благословия, наричайки за здраве и плодородие. Домакините ги даряват с колачета и плодове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рома стигна до победа над 9 от Наполи
Рома стигна до победа над 9 от Наполи
Затопляне и слънчево време на Бъдни вечер
Затопляне и слънчево време на Бъдни вечер