НОВИНИ

Тръмп слага край на обучението на служители за борба с расизма

тръмп слага обучението служители борба расизма
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
09:08, 05.09.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Американският президент Доналд Тръмп слага край на обучението на служители за борба с расизма. В изявление на Белия дом по въпроса се казва, че "според съобщенията в пресата служителите в изпълнителната власт са били задължени да посещават обучения, където им се казва, че "почти всички бели хора допринасят за расизма" или където се изисква да кажат, че имат "полза от расизма".

"Според съобщения в пресата, в някои случаи тези обучения допълнително твърдят, че има расизъм, залегнал във вярата, че Америка е страната на възможностите или вярата, че най-квалифицираният човек трябва да получи работа".

Службата за управление и бюджет на Белия дом заяви, че е наредено "да гарантира, че федералните агенции спират и се въздържат да използват долари на данъкоплатците за финансиране на това разделящо, неамериканско обучение".

Протестите в големите градове на САЩ избухнаха след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд през месец май, който почина от задушаване при ареста му в Минеаполис.

Тръмп, който настоява за строга линия на законност и ред в навечерието на изборите през ноември, заклейми тези демонстранти като използващи насилие анархисти.

Тази седмица американският президент посети Кеноша, Уисконсин, където афроамериканецът Джейкъб Блейк бе прострелян многократно в гърба от бял полицай.

По време на посещението Тръмп не се срещна и не разговаря със семейството на мъжа, вместо това се срещна със служители на реда и разгледа щетите от протестите, предизвикани от инцидента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС се отказва от санкции срещу Лукашенко
ЕС се отказва от санкции срещу Лукашенко
Пендаровски не очаква България да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС
Пендаровски не очаква България да блокира преговорите на Северна Македония с ЕС