НОВИНИ

Трансферът на мечтите: От улицата до “Олд Трафорд”

Тереза Мутафчиева
от Тереза Мутафчиева
13:23, 28.10.2024
Чете се за: 03:47 мин.
Европейски футбол
трансферът мечтите улицата ldquoолд трафордrdquo
Снимка:
Слушай новината

Футболът е магия! Той не е само 90 минути на игрището, в които да стигнеш до трите точки. Не е само големи трофеи, още по-големи заплати, бляскави автомобили и красиви половинки. Те идват години след началото на пътешествието. А то винаги е трудно. По-малко за едни, повече за други. И страшно трудно за легенда на живота на име Бебе.

Кариерата на португалеца не е най-впечатляващата. Тя стига до Манчестър Юнайтед, където е привлечен от сър Алекс Фъргюсън. При „червените дяволи“ Бебе прекарва едва 3 сезона. В тях няколко пъти е пращан под наем в други отбори и записва само 2 участия в английската Висша лига. По-късно е част от Бенфика, Бешикташ, Ейбар, Сарагоса, Райо Валекано и др. Но отново акцентираме, че при него основното е съвсем друго. Той е пример за борбеност, амбиция и силна вяра.

Тиаго Мануел Диаш Корея е роден в Португалия. Родителите му са емигранти от Кабо Верде. Очевидно е, че Франсиско и Деодолина имат своите финансови и социални затруднения. Те взимат едно от най-трудните решения в света – да изоставят първородния си син. Как и защо остава неясно за историята.

Така Бебе отива в ръцете на баба си. Тя е жената, чиято отговорност е да възпита бъдещия професионален футболист не само в ключовите за всекиго първи 7 години, но дори и в 5-е след тях. Тогава се намесва съда. Той решава, че бъдещето на момчето е свързано с католически приют на 20 километра от Лисабон.

Някъде тогава той се запознава с футболната топка. Забелязан е да борави с нея из уличните игрища от академия Лоуреш. Убеден е, че тренировките по футбол са неговия правилен път и се захваща с тях.

Очевидно момчето има талант, но и доза късмет. През 2009 г. взима участие в Европейския фестивал на уличния футбол в Босна и Херцеговина. Бебе вкарва 4 гола в 6 мача, но отборът му не преминава груповата фаза. Доброто му представяне го вкарва сред селектираните в националния отбор за бездомни на Португалия. Тиаго обаче няма време за всичко това. Той подписва с втородивизионния португалски тим Естрела да Амадора, който вече е убеден в способностите му.

Само година по-късно идва шокиращо обаждане. Манчестър Юнайтед иска Бебе в състава си. Нещо повече... Англичаните плащат около 9 млн. евро за правата на португалеца. Дни след това Бебе позира с фланелката на „червените дяволи“. До него е сър Алекс Фъргюсън. По това време са привлечени и значимите за бъдещето на клуба Хавиер Ернандес и Луис Антонио Валенсия.

Прогресът в кариерата на Бебе обаче не е очаквания. Мнозина от привържениците на Манчестър Юнайтед вероятно вече са го забравили, тъй като той не оставя сериозна следа за клуба. А всъщност всеки трябва да помни историята му. Как с упоритост и труд може да стигнеш от малките улици на Португалия до огромния „Олд Трафорд“ в Манчестър. Дори да си бездомен...

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НАТО потвърди, че Северна Корея е изпратила войски в Русия за участие във войната срещу Украйна
НАТО потвърди, че Северна Корея е изпратила войски в Русия за участие във войната срещу Украйна
63-годишен удари двама младежи на пешеходна пътека в Пловдив
63-годишен удари двама младежи на пешеходна пътека в Пловдив