НОВИНИ

Транспортният министър: България спира ликвидацията на дружеството за спешна медицинска помощ по въздух

транспортният министър българия спира ликвидацията дружеството спешна медицинска помощ въздух
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 09.08.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"България спира ликвидацията на "България Хели Мед Сървиз" - дружеството за спешна медицинска помощ по въздух. Проектът се финансира изцяло по Плана за възстановяване и устойчивост, където ясно и категорично са заложени параметри, свързани с европейски регулации, които трябва стриктно да бъдат спазени. Втората причина е, че не бива, заобикаляйки българските закони и правила, отново да търсим начин как да вменим тази дейност като второстепенна", заяви Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията.

По думите му е важно отговорността и функциите да бъдат делегирани конкретно на някой и той да носи цялата отговорност за мисиите за спешна медицинска помощ.

Той поясни, че с възобновяването на работата на "България Хели Мед Сървиз" се делегират изцяло правата по функциониране на спешната медицинска помощ по въздух, което улеснява модела на финансиране и издържане на системата в България.

"Процесът е в доста напреднала фаза, определени са оперативните бази, които не са площадки в болниците, а места където са базирани и ще оперират хеликоптерите. Въведени са строги организационни мерки на дейностите по подготовка на документи за обявяване на обществената поръчка откъм Министерството на здравеопазването, която е за изграждането на 6-те оперативни бази", допълни министър Гвоздейков.

Поясни, че е сформирана работна група за провеждане на разговори с всички болници в страната.

Гледайте на живо тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Днес министрите обсъждаха спешната помощ по въздух. Преди дни премиерът Николай Денков увери, че България ще получи първия хеликоптер в началото на 2024 г.

Министерският съвет вече определи шест оперативни бази за спешна помощ по въздух. Съответно в летищата в София, Пловдив, Търговище, Сливен, Долна Митрополия и Габровница.

До момента страната ни е обучила около 90 лекари и медицински специалисти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновяват предсрочно доставките на природен газ за София и Перник
Възобновяват предсрочно доставките на природен газ за София и Перник
С Вайбър и НВЛ на eвропейското по волейбол
С Вайбър и НВЛ на eвропейското по волейбол