НОВИНИ

Травма вади Благой Тодев от сезон 2023/24 в Световната купа по биатлон?

благой тодев завърши спринта световното биатлон младежи казахстан
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 23.10.2023
Чете се за: 04:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Един от най-талантливите млади български биатлонисти Благой Тодев може да пропусне целия сезон 2023/24 в Световната купа заради травма, разкри председателят на БФ Биатлон Атанас Фурнаджиев по време на днешната церемония, на която бяха наградени най-добрите състезатели през изминалата 2023-а година.

По думи на Фурнаджиев Тодев е получил втора поредна контузия и в момента преминава медицинския прегледи, за да се установи какво е състоянието му.

"При Благой нещата не стоят добре за момента. Той получи контузия, която е втора поредна. Преди няколко месеца той имаше сблъсък с друг състезател на Държавното първенство, а сега във фитнеса се е контузил сам. В момента той е на медицински прегледи и участието му в Световната купа е под въпрос", обясни ръководителят на родната централа.

С оглед липсата на Благой Фурнаджиев обяви, че в мъжкия отбор отново ще се разчита основно на опитния 36-годишен Владимир Илиев, докато при жените тежестта ще падне върху младите състезателки, тъй като Милена Тодорова е аут заради майчинство.

Бившият вицепрезидент на Българския футболен съюз (БФС) направи и обзор на своята първа година като ръководител на родната централа по биатлон.

"Преди една година поех федерацията. С колегите от Управителния съвет работихме неуморно, за да постигнем това, което виждате днес. Условията бяха изключително тежки, когато поех федерация, но успяхме да осигурим финансиране, места за подготовка на нашите състезатели и всичко необходимо. Включително в момента имаме и лекар на националния отбор, какъвто до момента нямаше. Вече имаме доста млади момчета и момичета, които имат голям потенциал за развитие, но е необходима още работа и упоритост от тяхна страна, за да могат да надградят постигнатото", заяви Фурнаджиев.

"Биатлонът е спорт, в който трябва да се тренира всеки ден. Пропуснатото много трудно може да се навакса. Спортът е изключително тежък, с много силни тренировки, с бягане по над 50 километра на ден. Необходим е много голям труд, за да се задържат резултатите. Полагаме всички усилия това да се случи. С младите работим и с психолог, за да може да се подобри тяхното състезание. Надявам се резултатите да продължат да бъдат такива, защото за първи път България е на първо място отборно по медали на световно първенство, макар и лятно", добави той.

Накрая ръководителят на БФ Биатлон говори още и за отношенията на родната централа с Министерството на младежта и спорта (ММС).

"Един от предишните министри беше решил да фалира федерация. При необходим бюджет от 2,5 - 3 милиона лева за подготовка, бюджетът на федерацията беше 650 хиляди лева. Със сегашния министър работим добре. Той беше тук и удостои с внимание федерация. Имаме финансиране от ММС, за което сме благодарни, както и на спонсорите, които успяхме да привлечем. Пари винаги се намират трудно, но с лични контакти и познанства осигурихме средствата. Благодаря на тези компании, които подкрепиха биатлона и лично мен като президент. Нашите цели са да надграждаме това, което сме постигнали и да вървим напред. Имахме и златни медали, и сребърни и бронзови при младежите и се надявам, че тези успехи ще могат да се пренесат и при мъжете и при жените. Но ще трябват още година-две, докато израснат тези момчета и момичета", обясни Атанас Фурнаджиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok





Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50% от проверените пътища в страната са с отклонения от качеството, установи МРРБ
Над 50% от проверените пътища в страната са с отклонения от качеството, установи МРРБ
Асен Василев за коледните добавки към пенсиите: По-добре повече трайно, отколкото малко еднократно
Асен Василев за коледните добавки към пенсиите: По-добре повече трайно, отколкото малко еднократно