НОВИНИ

БФ Биатлон отличи най-добрите състезатели и треньори през годината

биатлон отличи добрите състезатели треньори годината
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:19, 23.10.2023
Чете се за: 04:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Със стилна церемония Българска федерация по биатлон (БФ Биатлон) отличи най-добрите състезатели и треньори през годината, връчи Купа България и Купа "Надежди" и награди с парични премии за над 60 000 лева най-заслужилите през годината.

На тържеството присъстваха действащи състезатели, наставници, деятели и легенди на този спорт, а сред специални гости бяха министърът на младежта и спорта Димитър Илиев и зам.-министър проф. Даниела Дашева.

Президентът на БФ Биатлон Атанас Фурнаджиев поздрави призьорите и припомни промените към по-добро в последните месеци. През този период българският биатлон спечели три световни титли при младите, благодарение на Лора Христова, която грабна златото в суперспринта, спринта и преследването по време на летния шампионат на планетата в Осърбле, Словакия. На същия шампионат Валентина Димитрова спечели бронз в спринта.

"За първи път българският биатлон завоюва титлата в класирането по нации на световно първенство", каза Фурнаджиев, маркирайки успеха в Осърбле, където Христова бе обявена за най-титулуваната млада биатлонистка на планетата.

"Благодаря на всички, които допринесоха за просперитета на нашия спорт през годината. Поехме федерацията в труден период. За много кратко време успяхме да осигурим екипировка и добри условия за подготовка. Вече имаме нови допълнителни спонсори, а нашата легенда Екатерина Дафовска е в управата на Международния съюз по биатлон. Имаме голям потенциал, виждате тези младежи и девойки, които вече постигат успехи, те имат своите първи медали и купи. Убеден съм, че България ще има своите нови шампиони в световния биатлон", заяви още Фурнаджиев.

Министър Илиев и зам.-министър Дашева поздравиха присъстващите и благодариха на призьорите, след това връчиха купите на част от носителите на трофеите.

"Един от основните приоритети в работата ми е повече внимание и ресурс към младите. Вече има решение те да бъдат стимулирани от държавата с финансови бонуси, за да може ги подпомагаме и да се чувстват оценени за успехите на световно и европейско ниво", отбеляза министър Илиев, който прие специален плакет, връчен от родната централа на Министерството на младежта и спорта.

С благодарност за безценната помощ, паметни плакети получиха дългогодишният треньор на националните отбори Николай Захаров по случай своята 75-годишнина. БФ Биатлон връчи специални парични премии за успехите в последните месеци на състезателите Лора Христова, Валентина Димитрова и Благой Тодев, както и на треньорите на националните отбори Василий Мукшин и Мирослав Кенанов.

С най-много трофеи от събитието си тръгнаха представителите на клуб Сапарева баня, заслужили шест купи, следвани от Аякс Троян с четири, а Банско 2019 и НСА са с по две.

На днешната церемония живата легенда в биатлона Екатерина Дафовска отправи послание към присъстващите и бъдещите си наследници. Единствената българска със златен медал от зимни олимпийски игри в момента е почетен президент на БФ Биатлон и член на Изпълкома на Международния съюз по биатлон (IBU).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 31 октомври се приемат заявления за помощи за отопление
До 31 октомври се приемат заявления за помощи за отопление
МВР установи за ден 36 шофьори да карат след употреба на алкохол и 15 – под въздействие на наркотици
МВР установи за ден 36 шофьори да карат след употреба на алкохол и 15 – под въздействие на наркотици