НОВИНИ

Треньорът на боксьорите: Хавиер искаше да спечели световната титла за България

Жоел Еухенио Солер Арате
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 05.11.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на националния ни отбор по бокс Жоел Арате призна, че е разочарован от развоя на събитията на Световното първенство в Белград.

Специалистът визира най-вече срещата на Хавиер Ибаниес с французина Самюел Кистоюри от 1/4-финалите в категория до 57 килограма. Той също така отбеляза и липсата на шанс при жребия за Даниел Асенов (54 кг) и Радослав Панталеев (92 кг).

„За мен Хавиер трябваше да е световен шампион. Той можеше и имаше сили да спечели титлата. Но за съжаление видяхте какво се получи с него. Първо тази аркада, която колумбиецът му отвори на 1/8-финалите. Той дори не трябваше да боксира в следващия мач, но стисна зъби и каза, че иска да спечели медал за България. Даде всичко от себе си и категорично спечели и трите рунда с французина. Говорих с техния треньор след срещата, той беше наясно, но ми каза, че не е съдия и не зависи от него. Яд ме е много, но съм убеден, че Хавиер тепърва ще спечели много медали за България", каза Жоел Арате.

Финалите от Световното първенство по бокс на живо по БНТ 3

Относно жребия на Даниел Асенов и Радослав Панталеев, той сподели: „Огромен малшанс за тях. Това е първи турнир след Олимпийските игри и няма поставени. В случая Радо боксира още в първи мач с двукратния олимпийски шампион Ла Крус. Опита се, но той наистина е много класен боксьор. Говорих и с Хулио, който след мача им ми каза, че това е трябвало да бъде финал, а не първи двубой. При Даниел също – отново с испанеца Ескобар, с когото вече са 3-3 в преките им сблъсъци. Испанците обаче готвят техния боксьор конкретно за Даниел, защото виждате – след като победи, той винаги пада в следващия си мач. При него има и лека психическа умора след случилото се на Олимпийските игри", отчете Жоел Арате.

Той не пропусна да отличи представянето на по-младите момчета, най-вече на Кристиян Николов, който достигна до 1/8-финалната фаза и показа високо ниво при 80-килограмовите.

„Доволен съм, защото Кристиян показа, че има огромен потенциал. Липсва му опит и с такива мачове тепърва ще трупа победи. Той, Рами (Киуан), Кирил (Русинов), Венсан (Киркоров), заедно с Радо Росенов, Уилиам Чолов, Даниел Кирилов, ще участват на Европейското първенство при 22-годишните през пролетта. С добра подготовка, всеки от тях е потенциален медалист. След това ще видим и за Европейското първенство за мъже през май, има време, ще изготвим план. Но опитните Даниел, Радо и Петър Белберов, заедно с младата вълна и Хавиер, може да изградим страхотен отбор", оптимистично завърши Арате.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на продажбите на дребно в ЕС през септември, у нас търговията бележи ръст
Спад на продажбите на дребно в ЕС през септември, у нас търговията бележи ръст
Над 60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването
Над 60% от българите смятат, че има корупция в здравеопазването