НОВИНИ

Трети случай на заразен с COVID-19 в дома за стари хора в Русе

трети случай заразен covid дома стари хора русе
bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 23.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Регионални

В област Русе за последното денонощие има 47 нови случая на коронавирус. От тях 36 са в града. Така общият брой на диагностицираните с COVID-19 е 744. Нов - трети случай - има и в Центъра за настаняване на лица с психични разстройства "Райна Гатева".

75-годишният мъж, който е с положителен PСR тест, е изолиран в отделна стая на друг етаж.

"За него се грижи персонал, който влиза съгласно изискванията - маски, шлемове, ръкавици, защитно облекло. Ограничен е броят на хората, които влизат при него", каза Катя Петрова - директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" Община Русе.

Състоянието на заразените медицински сестри е добро. Те са под домашна карантина. Имали са леки симптоми от кашлица и температура. Доставчик на социалната услуга в социалното заведение е Центърът за психично здраве.

"И допълнителния персонал, който работи при нас и който е имал контакт със служителите на "Райна Гатева", допълнително се изследва днеска. В момента правим екипи, т.е. ще работят едните смени, а допълнително ще имаме бекап екипи, които ще се включват през нощта. Няма напрежение, няма притеснение", каза д-р Теменужка Матева - управител на Център за психично здраве - Русе.

Свижданията в Център "Райна Гатева" са ограничени. На всеки два часа се извършва дезинфекция на помещенията. А от община Русе, която вече има опит в борбата с разпространението на вируса в дом "Възраждане", имат план за действие при усложняване на ситуацията.

"Имаме готовност и с други бази, в които можем да изведем потребителите. Важното в случая е да се спазват мерките. Спазват ли се, ще ограничим разпространението", каза Катя Петрова - директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване - Община Русе".

Трите положителни PCR теста в център "Райна Гатева" са излезли след задължителното изследване, което се прави във всички социални институции по разпореждане на здравния министър. Така са открити и 5-мата заразени с COVID-19 в Центъра за настаняване от смесен тип на деца и младежи с увреждания "Розовата къща". С коронавирус там са двама души от персонала и трима потребители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маските стават задължителни на пазарите в Хасково и Димитровград
Маските стават задължителни на пазарите в Хасково и Димитровград
БАБХ спря дейността на незаконния развъдник, в който е родено кучето Рая
БАБХ спря дейността на незаконния развъдник, в който е родено кучето Рая