НОВИНИ

Три медала за България от Олимпиадата за спортисти с увреден слух в Бразилия

три медала българия олимпиадата спортисти увреден слух бразилия
Снимка: БФ Спортисти с увреден слух
bnt avatar logo
от БНТ
16:59, 23.05.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Един сребърен и два бронзови медала е равносметката за българското участие от 24-те "Дефлимпикс Игри", които са еквивалент на Олимпиадата, но при спортистите с увреден слух. Шампионатът се проведе в бразилския град Кашияс до Сул.

22 състезатели в 6 вида спорт представиха страната ни на Игрите, които са най-престижния спортен форум за спортисти с увреден слух и се провеждат веднъж на всеки четири години по правилата на Олимпийските игри.

Сребърен медал за България завоюва Панайот Димитров в борбата – класически стил до 55 килограма. Бронзови отличия спечелиха Николай Христов – карате до 75 килограма и Елена Узунова – хвърляне на копие с резултат 41.70 метра.

Последната група водена от председателя на федерацията Николай Бозев се завърнаха в България от участието на Игрите доволни от представянето си в Бразилия.

Надка Начова беше на крачка от медалите, но остана на 4-то място в седмобоя и на същата позиция в крайното класиране на 100 метра с препятствия, две 5-и места записаха Благой Поповчев – джудо, +100 кг и Христо Станойчев – борба класически стил.

Волейболните национали станаха 9-и, докато малшанс попречи на смесената ни двойка в бадминтона Силвия Бозева / Людмил Гетов да направят още по-успешно класиране и завършиха на 9-то място от 51 двойки взели участие. Людмил Гетов в индивидуалната надпревара при мъжете в бадминтона остана 17-ти от 72 конкуренти.

"Винаги може и по-добре, но лично аз съм доволен от това, което направихме на "Дефлимпикс". Три медала в много силна конкуренция на спортисти от целия свят е постижение. Бяхме близо до нови отличия, но така е в спорта. Трябва и малко късмет в определени моменти. Важното е, че всички си дойдоха здрави и без контузии от Бразилия. Продължаваме да работим по утвърдените програми за развитие на спорта при състезателите с увреден слух в цялата страна и съм сигурен, че на следващите големи международни турнири ще имаме повече поводи за радости", сподели Николай Бозев- председател на спортната федерация на спортистите с увреден слух.

Следващото събитие от спортния календар за 2022 година са Ученическите игри за спортисти с увреден слух в Стара Загора от 26 до 29 този месец.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за "Светът и ние": Марио Нава за подкрепата от ЕК за енергийната независимост на България
Специално за "Светът и ние": Марио Нава за подкрепата от ЕК за енергийната независимост на България
Пещера "Добростански бисер" затваря за посетители заради неуредици между общ. Асеновград и РИОСВ-Пловдив
Пещера "Добростански бисер" затваря за посетители заради неуредици между общ. Асеновград и РИОСВ-Пловдив