НОВИНИ

Трима са задържани по сигнали за търговия с гласове в Северозападна България и Благоевград

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:20, 28.09.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
кандидатът депутат заподозрян купуване гласове отстранен листата
Слушай новината

Берковица

Жител на берковското село Бистрилица е задържан за 24 часа при специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите.

При проведени процесуално-следствени действия от имота на 48-годишен жител на село Бистрилица са иззети парична сума в размер на 2375 лв., 7 листа с изписани срещу тях имена и цифри, тетрадка, карта за принадлежност към политическа партия и 4 патрона.

По случая е образувано досъдебно производство по чл. 167, ал. 2 от НК, работата по което продължава под наблюдението на прокуратурата.

В хода на полицейската акция на територията на община Берковица са проверени 10 МПС, 15 лица, 2 адреса и лице с криминални прояви. Съставени са 2 акта за нарушения на Закона за движение по пътищата.

Лом

Досъдебно производство е образувано в Лом за възпрепятстване на двама жители на ломското село Василовци да упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори.

Полицейски служители извършили проверка на сигнал, според който на 15 и 18 септември служител на община Брусарци, извършващ техническо замерване на заведение в селото, заплашил собственика, че ще бъде съборен изграденият от него навес, ако не гласува за определена политическа партия.

Образуваното досъдебно производство по чл. 167, ал. 1 от НК е под наблюдение на Териториално отделение-Лом при Районна прокуратура-Монтана.

Благоевград

На 27.09.2022 г. в Благоевград е получен сигнал, че Ива Дачева изготвя списъци с имена на хора, на които предлага по 40 лева, за да гласуват за определен кандидат. Дачева била подпомагана от мъж с име Влади, по прякор Марадоната. Установена е пълната самоличност на двамата.

Случаят е докладван на дежурен прокурор в Районна прокуратура Благоевград. По прокурорски указания са претърсени в условията на неотложност жилище на ул. "Орцето" 5 и в лек автомобил. Открити са листовка със саморъчно написани имена и ЕГН и 30 бр. хартиени бюлетини със оградена конкретна партия и конкретен номер на преференция.

Ива Дачева и Владислав Иванов са задържани за 24 часа.

Издирват се и се установяват хората, на които е предлагано да гласуват за определен кандидат срещу 40 лв. Образувано е досъдебно производство за престъпление срещу изборните права на гражданите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клошар загина, прегазен от микробус и кола край Девня
Клошар загина, прегазен от микробус и кола край Девня
Волейболистите на Левски ще участват на турнир в Сърбия
Волейболистите на Левски ще участват на турнир в Сърбия