Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Трите новопостроени болници за COVID пациенти в Сърбия са пълни

Мария Чернева
от Мария Чернева
09:01, 05.11.2021
Чете се за: 02:55 мин.
Балкани
Слушай новината

Сърбия вече има три новопостроени болници, изцяло за COVID пациенти. Но и трите болници вече са пълни.

Страната е една от първите, която започна да се ваксинира, припомня специалният пратеник на БНТ в Сърбия Мария Чернева. Още през февруари съседите ни започнаха да се ваксинират с "Пфайзер", малко по-късно получиха китайски и руски ваксини "Спутник".

В момента имат всякакви видове ваксини и нивото им на ваксинация достига 56%. Въпреки това епидемията има катастрофални размери, обясни д-р Предраг Кон, главният епидемиолог и член на кризисния щаб на Сърбия.

Вече четвърта седмица новозаразените на ден достигат 6000. На този фон мерките са доста семпли. Сертификат за ваксиниране се изисква само в заведенията, при това след 22.00 часа. Вчера кризисният щаб реши, че заведенията трябва да изискват сертификат след 20.00 часа.

"Новият вариант показва, че ефективността на ваксината против вируса пада, но не само заради вируса, имунитетът също пада във времето. Промяната на вируса, създаването на нови варианти и факта, че не се създава траен имунитет, налага ваксинацията да се удължава", заяви д-р Предраг Кон.

Той допълни, че започва да се проявява и повторното заразяване, реинфекцията на онези, които са минали през вируса.

"Ние сме мислили, че са трайно имунизирани, но от тях 10% отново се заразяват", допълни д-р Кон.

Причината за откриването на COVID болница преди 1 година е големият брой новозаразени на дневно ниво. Тогава те бяха около 8000 и практически възможностите на всички болници, които не бяха специализирани в лекуването на COVID, нямаха повече възможности да приемат толкова голям брой болни, разказва д-р Татяна Аджич - директор на COVID болницата в Батайница.

"Това беше причината да бъде направена тази болница, която беше изградена само за 4 месеца, където за изграждането ѝ денонощно работиха по 500 човека. Това е най-голямата COVID болница в Европа. В нея има 930 легла, така че 930 човека болни лежат в нея. Те са разделени в две отделения на полуинтензивни и интензивни", каза д-р Аджич.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев: Григор играе тенис на много високо ниво
Александър Зверев: Григор играе тенис на много високо ниво
В Забърдо - безплатна морска почивка за всеки ваксиниран
В Забърдо - безплатна морска почивка за всеки ваксиниран