НОВИНИ

Трофей, който не ти принадлежи

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
16:28, 06.10.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Aнализи
един терзич заслужавахме продължим отбор атлетико мадрид
Снимка:
Слушай новината

Футболът е предлагал невероятни парадокси. Случки, които изглеждат невероятни и трудни за асимилиране, но в крайна сметка се оказват реалност. Днес ще погледнем към отбори, които не са имали правото да участват в дадени турнири, но по стечение на обстоятелствата ... ги печелят. Да, звучи налудничаво. Най-известният пример, за който няма да задълбаваме прекалено, е Дания от 1992 година.

Легендите разказват как играчите на "Червения динамит" са били по плажовете, когато им съобщават, че трябва бързо да се съберат и да заминат за шампионата в Швеция заради наказанието и отстраняването от надпреварата на Югославия. Следва малко чудо и европейска титла за Петер Шмайхел и компания. Това със сигурност е най-прочутият подобен развой. Но има още доста примери за подобна футболна аномалия:

Да започнем от Лига Европа. Регламентът на УЕФА до този сезон позволяваше на някои от отборите, които отпадат от Шампионската лига, да се присъединяват към втория по сила турнир. И логично - има доста отбори, които печелят турнира, макар че първоначално не са се класирали за него и надали са очаквали, че през месец май ще вдигнат трофей в надпревара, в чието начало те не са фигурирали. Става дума за Галатасарай, Фейенорд, ЦСКА Москва, Шахтьор Донецк, Челси, Атлетико Мадрид (2 пъти) и - логично - Севиля, като андалусийци също постигат по този начин триумф в Лига Европа два пъти - през 2016 и 2023 година. Дори в Лигата н Конференциите вече имаме подобен прецедент. В последния сезон Олимпиакос отпадна от Лига Европа, регламентът изпрати гърците в третия по сила турнир и те се възползваха максимално от отдалата се допълнителна възможност и спечелиха трофея. На всичкото отгоре финалът беше на стадиона на АЕК, за да може и радостта да бъде пълна.

Севиля печели още веднъж Лига Европа, въпреки че по право не трябва да участва в състезанието. Това се случва през 2014 година. В предишния сезон отборът завършва чак на девето място в Испания, но тимовете на Малага и Райо Валекано са извадени от европейските турнири заради финансови проблеми и така Севиля в крайна сметка е допуснат като резервен вариант. Знаем какво следва нататък.

През 1980/1981 във вече несъществуващата Купа на Носителите на Национални Купи се случва още по-шантав сценарий. Турнирът е спечелен от Динамо Тбилиси, който понастоящем се състезава в Грузия. В предишния сезон Динамо губи финала в турнира за Купата на СССР от Шахтьор Донецк и не би трябвало да участва в КНК. Проблемът е, че въпросният финал се играе през август, когато вече от УЕФА са изтеглили жребия и са заявили отборите, които ще участват в турнирите. В първенството Шахтьор е финиширал преди Динамо и получава право за участие в турнира за Купата на УЕФА, така че квотата за КНК отива за клуба от Тбилиси, въпреки че той търпи поражение във финала.

Атлетико Мадрид може да се похвали и с друга невероятно история. През 1974 "дюшекчиите" стават шампиони на света, макар че дори не са шампиони на Европа. Как? Много просто. Испанците губят финала в Купата на Европейските Шампиони от Байерн Мюнхен, но баварският колос отказва участие в Междуконтиненталната купа. За да спасят положението, ФИФА предлагат на Атлетико да представлява Стария континент срещу шампиона в Копа Либертадорес тогава Индепендиенте. От мадриския клуб се съгласяват, печелейки и мача срещу южноамериканците.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контузии притесняват трима от ЦСКА
Контузии притесняват трима от ЦСКА