НОВИНИ

Тулуза отвя Нант и триумфира с първа Купа на Франция в историята си

Борил Гочев
от Борил Гочев
08:53, 30.04.2023
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
тулуза отвя нант триумфира първа купа франция историята
Слушай новината

Отборът на Тулуза постигна най-големия успех в своята история, след като вчера вечерта победи с разгромното 5:1 състава на Нант във финала за Купата на Франция.

За "виолетовите" това е първи трофей изобщо в значима надпревара след създаването им през 1970-а година, въпреки че отбор със същото име печели Купата на страната през далечната 1957-а година. Двата клуба обаче нямат връзка помежду си.

Вчера вечерта на "Стад дьо Франс" Тулуза изцяло контролираше събитията на терена, като момчетата на Филип Монтание имаха аванс от 4:0 още до 31-а минута, след като Логан Коста и Тайс Далинга бяха точни на два пъти.

Четвърт час преди края на срещата Нант стигна до почетно попадение чрез Людовик Блас, който беше точен от дузпа, но Закария Абухлал оформи крайното 5:1 в полза на своя тим.

Любопитното е, че като титуляр за Тулуза във финала стартира бившият играч на Левски Стайн Спиерингс, който остана на терена до 82-а минута и дори се отчете с асистенция за втория гол на своя тим в срещата.

С триумфа си за Купата на Франция "виолетовите" заслужиха и място в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон, като това ще отбележи и тяхното завръщане в европейските клубни турнири след пауза от 14 години.

В същото време пък Нант се провали в опита си да защити трофея си от Купата на Франция от предишната кампания и сега "канарчетата" ще трябва изцяло да се фокусират върху битката за оцеляване в Лига 1, където за момента заемат 16-а позиция с 32 точки в опасна близост до зоната на изпадащите. Борбата до края на сезона се очертава да бъде много оспорвана, тъй като шест кръга преди края на сезона Нант е с идентичен актив с този на Страсбург и Брес, а само пункт по-нагоре е Оксер.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
40 нови случая на COVID-19 у нас
40 нови случая на COVID-19 у нас
Незаконно сметище се появи на метри от водоема на Хисаря
Незаконно сметище се появи на метри от водоема на Хисаря