НОВИНИ

Турция и България обсъдиха разширяването на ГКПП "Малко Търново"

Турция и България обсъдиха разширяването на ГКПП "Малко Търново"
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
16:36, 14.08.2024
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Турска делегация от административна област Къркларели пристигна в Бургас по покана на Областната управа в морския град. Поводът е реализацията на проектите за разширяването на граничния пункт "Малко Търново" и Дерекьой, както и развитието на двустранните отношения в областта на образованието и културата. Областният управител на Къркларели заяви готовност да окаже съдействие на България при изготвянето на огледален технически и работен проект на бъдещия граничен пункт. От турска страна такъв вече е готов.

Делегацията беше водена от областния управител на Къркларели Бирол Екиджи и включваше зам.-министър на образованието, народен представител, кметовете на Къркларели и Бабаески, както и ръководители на университети, митницата, управители на болници, водещи кардиолози, председатели на търговско-индустриалната и промишлена палати, собственици на хотели и представители на туристическия бранш в южната ни съседка.

В срещата взеха участие кметовете на няколко общини в областта. Генералният консул на Република Турция в Бургас Толга Оркун подчерта традиционно добрите отношения между България и Турция и заяви готовност чрез активна дипломатическа дейност да даде допълнителна положителна енергия в тази посока.

Развитие на здравеопазването и обмяната на опит и специалисти от болници между двете административни области е реалност и търсена възможност за повишаване на квалификацията на местни и турски лекари, и стажанти. Предстои организиране на голям образователен форум с участието на водещи учени от двете страни. Председателите на индустриалната и промишлената палати поканиха отново регионалния бизнес да развиват и разширят дейността си в индустриалната зона в Къркларели, което според тях е още една крачка в интензифицирането на отношенията, свързани с бизнеса и увеличаване на заетостта. Кметовете на общините от Бургаска област заявиха, че дългогодишни и традиционно много добри са отношенията им с общини от област Къркларели и този ритъм на работа ще продължи и в бъдеще. Изразиха удовлетворение от ползите на двустранното сътрудничество.

"Приятелството между двата ни народа е със здрави корени. Използвам случая, като представител на държавата, сърдечно да благодаря, че се отзовахте с готовност в гасенето на пожарите, обхванали неотдавна България. Виждам и желанието да си сътрудничим още по активно, което ще допринесе само позитиви и за двата ни народа", каза областният управител на Бургас Мария Нейкова.

Тя допълни, че в лицето на областния управител и на кметовете от Бургаска област винаги ще срещат коректност, отговорност и приятелско отношение. Гостите отнесоха приятни впечатления от пребиваването си в Бургас, от гостоприемството на българите със заявка, че скоро ще посетят отново областния град за подписване на меморандум за сътрудничество, който да бъде основа за побратимяване на общини и от двете държави и работа по трансгранични проекти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
74-годишен рибар се удави в язовир Порой
74-годишен рибар се удави в язовир Порой