НОВИНИ

Турция намалява захарта в сладкишите с до 10%

турция намалява захарта сладкишите
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:30, 18.07.2021
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Турското министерство на здравеопазването в сътрудничество с Федерацията на асоциациите от хранително-вкусовата промишленост публикува „Ръководство за намаляване на захарта“. Изданието ще послужи като насока за индустрията за постепенно намаляване на количеството захар в шоколада, бонбоните, вафлите, сладките сосове, зърнените закуски и безалкохолните напитки с 10% до 2025 г.

Според проучване от 2017 г. в Турция честотата на затлъстяването е 31,5% при хора на възраст над 15 години и дава процент на "неактивното" население - тези със заседнал начин на живот с малко или никакво физическо натоварване - от 42,4%.

Световната здравна организация препоръчва ограничение от 5 до 10 чаени лъжички захар на ден и настоява да се намали приема на свободните захари под 10% от физическите калории, което се равнява на 50 грама захар на ден.

Новото ръководството включва препоръки за намаляване на количеството захар в пакетираните продукти, както и използването ѝ в ресторанти, кафенета и други заведения за хранене.

Заместник-директорът на Федерацията на асоциациите от хранително-вкусовата промишленост Ринт Акюз заяви, че по-рано са си сътрудничили със здравното министерство за намаляване на приема на сол и следващата им стъпка е доброволно намаляване на захарта в хранителните продукти.

„Това е нещо, което се нуждае от значителни инвестиции в научни изследвания, развитие и иновации. Ние даваме приоритет на общественото здраве и вярваме в спирането на прекомерната консумация, която протича паралелно със заседналия начин на живот“, каза Акюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекоатлетът Димитър Ташев със сребро от Европейското за юноши
Лекоатлетът Димитър Ташев със сребро от Европейското за юноши
Хамилтън спечели след скандал Гран при на Великобритания
Хамилтън спечели след скандал Гран при на Великобритания