ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Турция намалява захарта в сладкишите с до 10%

bnt avatar logo от БНТ , Източник: БГНЕС
A+ A-
Чете се за: 01:50 мин.
Още
турция намалява захарта сладкишите
Слушай новината

Турското министерство на здравеопазването в сътрудничество с Федерацията на асоциациите от хранително-вкусовата промишленост публикува „Ръководство за намаляване на захарта“. Изданието ще послужи като насока за индустрията за постепенно намаляване на количеството захар в шоколада, бонбоните, вафлите, сладките сосове, зърнените закуски и безалкохолните напитки с 10% до 2025 г.

Според проучване от 2017 г. в Турция честотата на затлъстяването е 31,5% при хора на възраст над 15 години и дава процент на "неактивното" население - тези със заседнал начин на живот с малко или никакво физическо натоварване - от 42,4%.

Световната здравна организация препоръчва ограничение от 5 до 10 чаени лъжички захар на ден и настоява да се намали приема на свободните захари под 10% от физическите калории, което се равнява на 50 грама захар на ден.

Новото ръководството включва препоръки за намаляване на количеството захар в пакетираните продукти, както и използването ѝ в ресторанти, кафенета и други заведения за хранене.

Заместник-директорът на Федерацията на асоциациите от хранително-вкусовата промишленост Ринт Акюз заяви, че по-рано са си сътрудничили със здравното министерство за намаляване на приема на сол и следващата им стъпка е доброволно намаляване на захарта в хранителните продукти.

„Това е нещо, което се нуждае от значителни инвестиции в научни изследвания, развитие и иновации. Ние даваме приоритет на общественото здраве и вярваме в спирането на прекомерната консумация, която протича паралелно със заседналия начин на живот“, каза Акюз.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?