НОВИНИ

Турция няма да напуска Евробаскет 2022, въпреки скандала от мача с Грузия

турция напуска евробаскет 2022 въпреки скандала мача грузия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 05.09.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на Турция няма да напуска европейското първенство по баскетбол след скандала в мача с Грузия, който доведе до бой между състезатели на двата отбора.

Огромният скандал се разрази след като Фуркан Коркмаз и Дуда Санадзе стигнаха до саморазправа в средата на четвъртата час от мача Грузия – Турция. Според турците, напът към съблекалните, отстраненият от игра Коркмаз е бил нападнат от Санадзе и още двама играчи на домакините – Торнике Шенгелия и Гога Битадзе.

„След като видяхте какво се случи на терена, вървях към съблекалнята заедно с хора от нашия екип. Видях трима грузински играчи, които тичаха към нас заедно с двама охранители. Започнахме да се удряме едни други. На практика бе като уличен бой. Нямаше говорене, те просто се затичаха към нас и опитаха да ни атакуват. Естествено ние реагирахме, опитахме се да се защитим. Какво можехме да направим друго?“, заяви потърпевшият Коркмаз.

От турския отбор са изпратили официален протест срещу грешка на съдиите, заради която хронометърът не е бил спрян за 22 секунди.

„Това, което стана е скандално. Не, не мислим да напуснем шампионата, но ако продължава така, как може да играем баскетбол? Мачът бе с 22 секунди по-малко. Ако си в продълженията и имаш топката, значи имаш и 22 секунди с нея. Опитахме се да се плачем на съдиите още по време на двубоя, но те казваха: „Давайте, давайте, няма проблеми“. Веднага след срещата подадохме официално оплакване, защото 22 секунди са много време в тази игра“, каза от своя страна селекционерът на Турция Ергин Атаман.

Спортният директор на ФИБА Коста Илиев коментира как организацията процедира в подобни ситуации.

„Първият проблем е, че 20 секунди от мача са загубени и има протест от турска страна за преиграване на последните минути на мача или на целия мач. Смятам, че до такова решение трудно би се стигнало. Вторият въпрос е вече с дисциплинарните нарушения. Има дисциплинарни нарушения на терена и в съблекалните. Възможно е да бъдат наложени санкции. Те ще зависят от това какво показват охранителните камери“, разкри Илиев пред камерата на БНТ.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:

Instagram: https://go.bnt.bg/instagram

Facebook: https://go.bnt.bg/facebook

LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin

TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Кризата на доверието към ключовите политически лица е рисков фактор за вота
Боряна Димитрова, "Алфа рисърч": Кризата на доверието към ключовите политически лица е рисков фактор за вота
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: 110 военнослужещи помагат за разчистването след наводнението
Министърът на отбраната Димитър Стоянов: 110 военнослужещи помагат за разчистването след наводнението