НОВИНИ

Турция подкрепи Украйна за НАТО и очаква удължаване на зърнената сделка

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:54, 08.07.2023
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Украйна заслужава членство в НАТО, Турция очаква удължаване на зърнената сделка - така може да се обобщи посещението на украинския президент в Истанбул.

Повече от два часа продължиха разговорите между Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган. Обсъдено е споразумението за износ на зърно и други култури през Черно море. Настоящата спогодба, която беше постигната с посредничеството на Турция и ООН, изтича на 17 юли.

Русия не е съгласна с изпълнението на сделката и заплашва тя да не бъде продължена. Анкара обяви, че очаква договорът да бъде удължен с поне три месеца. От началото на конфликта ние сме солидарни с Украйна и оказваме помощ в много области, каза Ердоган, а Зеленски благодари за подкрепата.

"По време на разговора повдигнах въпроса за поканата на Украйна в НАТО. Бях доволен да чуя, че президентът каза, че Украйна заслужава да бъде члена на Алианса. Целият свят е заинтересован зърненият коридор да работи. И е много важно всички ние, заедно с партньорите ни, да започнем работа, за да може животът на този коридор, а от там и животът на хората, както президентът подчерта и на други континенти като Азия и Африка, да не зависи от настроението, в което се е събудил президентът на Руската федерация", посочи Володимир Зеленски, президент на Украйна.

"Украйна заслужава членство в НАТО. Искам отново да подчертая позицията си, която съм защитавал последователно - когато има честен мир, никой не е губещ. Въпреки различията между страните, нашето най-искрено желание е да се върнем към мирните усилия. Ще окажем всякаква подкрепа за възстановяването на Украйна", увери Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джо Байдън с коментар за предоставянето на касетъчни бомби на Украйна
Джо Байдън с коментар за предоставянето на касетъчни бомби на Украйна
Гледайте Англия - Испания, финал на Евро 2023 за младежи НА ЖИВО по БНТ 3
Гледайте Англия - Испания, финал на Евро 2023 за младежи НА ЖИВО по БНТ 3