НОВИНИ

Туризмът в ЕС е спаднал наполовина през 2020 година, в България с 58%

разрешават пътуванията цел туризъм
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:03, 15.03.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Туризмът в Европейския съюз, измерен в рамките на нощувките в сектора на туристическото настаняване, е с наполовина понижени показатели през миналата година при ограниченията за пътуване заради пандемията.

Безпрецедентният спад от 52% в сравнение с 2019 година потвърждава, че "туризмът е сред най-засегнатите сектори от пандемията от COVID-19", се казва в изявление на Евростат.

Според данните спадът на туризма в България е около 58%. Нощувките на чужди посетители са спаднали с около 77%, а на местни с 22% в сравнение с 2019 година.

Гърция, Кипър и Малта, всички средиземноморски страни, предпочитани за почивка на море, са най-силно засегнати от липса на чужденци, като при тях се наблюдава спад от около 70%. При Кипър и Румъния той дори е над 80%. В Северна Европа, Нидерландия и Дания са с по-умерен спад от 35%.

Имало е 1,4 милиарда нощувки в сектора на туристическото настаняване през 2020 година, което представлява стръмен спад на цифрите, нараснали през последното десетилетие до близо 3 милиарда през 2019 година, преди пандемията.

Липсата на чуждестранни посетители е особено забележима в целия блок, с 68%, в сравнение с нощувките на местни посетители, спаднали с 38%.

Сред страните от ЕС само жителите на Словения (+33%), следвани от Малта и Кипър (и двете +15%) са прекарали повече туристически нощи в собствената си страна в сравнение с 2019 година. За разлика от тях, Испания, Гърция и Румъния регистрират най-голям спад от над 40%.

Данни за Франция и Ирландия не са включени. Докато страните от ЕС преминават през втора или трета вълна на пандемията, няколко зависими от туризма страни се надяват, че "ваксинационните паспорти" могат да отворят пътя към летния туристически сезон тази година.

Лидерите на ЕС планират да се срещнат през следващата седмица, за да разгледат този проблем сред останалите.

Европейската комисия обмисля цифров "зелен пропуск", който ще регистрира ваксинационния статус на носителя му, дали е прекарал инфекция с COVID-19 или е с отрицателни резултати от тест.

Ръководителят на комисията Урсула фон дер Лайен заяви, че се надява това да улесни пътуванията в рамките на ЕС. Но бавното разпространение на ваксинациите в блока, заедно с ненадеждните доставки на ваксини и пряко нарастващ брой случаи в много страни от ЕС, създават неяснота дали такъв пропуск може да се въведе навреме за летния сезон в Европа от юни до септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боряна Калейн с леки промени в съчетанията си преди СК в София
Боряна Калейн с леки промени в съчетанията си преди СК в София
Героят от мача със Сърбия: Чувството да играеш за България е невероятно
Героят от мача със Сърбия: Чувството да играеш за България е невероятно