НОВИНИ

Старт на летния сезон от 1 май: България въвежда зелен сертификат за туристи

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
12:35, 14.03.2021 (обновена)
5984
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Новият туристически сезон у нас ще бъде открит в началото на месец май. Местата за настаняване и хранене обаче ще трябва да се съобразяват със строги мерки. Страната ни ще допуска туристи с ваксина, антитела или с отрицателен PCR тест. Това стана ясно по време на посещението на премиера и министрите на здравеопазването и туризма в Рожен.

"Още отсега туристическият бранш трябва да се подготви за сезона, а туристите да бъдат информирани при какви условия ще посещават страната ни", каза премиерът Бойко Борисов.

Всички противоепидемични мерки в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени утре, са съгласувани с Министерството на здравеопазване, съобщи вицепремиерът Марияна Николова.

През предстоящите майски празници ще има прогнозируемост както за фирмите от бранша, така и за българските и чуждестранни туристи, заяви Николова.

Здравният министър Костадин Ангелов изтъкна, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат осигурени зелени коридори. Най-важното по думите му е участието на страната ни в т.нар. електронен зелен сертификат за пътуване, който гарантира всеки турист да има три възможности или да е ваксиниран, или да е прекарал заболяването и да има антитела, или да представи отрицателен PCR тест.

Ние ще дадем тази възможност на всички туристи и по този начин ще улесним придвижването на всеки един, който иска да посети страната ни - мотото е изберете България за безопасна почивка, допълни проф. Ангелов.

Премиерът коментира и писмото, в което той заедно с още четирима европейски лидери призовават за дискусия на европейско ниво относно доставките на ваксини срещу COVID и отново изтъкна, че най-справедливото решение за разпределение на ваксините е въз основа на процента на населението на всяка страна членка.

Европейската комисия ни посочи одобрените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на "Модерна", която си спазва договора, другите компании не го спазват. Ние не искаме нищо друго от ЕК, освен да ни дадат това, което сме договорили, категоричен е Борисов.

България по думите му винаги е спазвала европейските правила и е действала според тях.

Но като не сме сключвали договор с производителите на ваксини, а ЕК ги е сключвала, ние питаме ЕК кога ще пристигнат договорените количества за България? Ето един милион с "Пфайзер" - дайте ни този един милион и ние ще си ги платим веднага, заяви премиерът.

Борисов изрази надежда Европейската комисия да вземе необходимите мерки. Отново подчерта, че страната ни е сключила договор за доставка на всички разрешени от Европа ваксини и че ако руската ваксина бъде одобрена от Европейската агенция по лекарствата, ще поръчаме и от нея.

Туристите ваксинирани с руската ваксина обаче ще бъдат допускани у нас през бъдещите зелени коридори след 1 май, стана ясно от думите на премиера.

Най-рано в четвъртък пък ще може да бъде възстановена ваксинацията с "Астра Зенека" у нас, ако Европейската агенция по лекарствата излезе със становище в сряда.

През април пък се очакват и дози от наскоро одобрената от агенцията ваксина на "Джонсън и Джонсън".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски се справи с Хебър и си гарантира второто място в редовния сезон
Левски се справи с Хебър и си гарантира второто място в редовния сезон
Левски се справи с Ямбол и ще играе за трета поредна Купа
Левски се справи с Ямбол и ще играе за трета поредна Купа