НОВИНИ

Туризмът в Европа бавно се връща към нормалността

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:24, 23.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
Европа

Със затоплянето на времето и разхлабването на мерките срещу коронавируса, Европа отправя поглед към старта на туристическия сезон. Испания обяви, че от 1 юли ще посреща туристи. В Гърция и Италия това ще стане още след седмица.

Италия

Красивите брегове на Амалфи. Само вълните нарушават тишината тук. Любимото на туристите място, сега е почти празно. От 3 юни пътуването до "ботуша" става възможно, но всяка област има право сама да реши кога да разреши достъпа.

Микеле де Лучия, кмет на Позитано: Крайбрежните заведения все още са затворени, защото такова е нареждането. Нито местните, нито туристите могат да посещават плажовете. Очакваме скоро това да бъде възможно.

13% от БВП на Италия се формира от приходите от туризма. За по-бедната, южна част на страната, този сектор е още по-важен. Ако сезонът се окаже неуспешен, над 500 000 души са заплашени да останат без доходи.

Турция

Турция води преговори с над 70 държави, в които да се популяризира като безопасна дестинация за лятото. Турският министър на туризма съобщи, че разговори за сътрудничество в сектора се водят и с българската страна. Междувременно Анкара наложи полицейски час през четирите дни на празника Рамазан байрам.

Гърция

От понеделник в Гърция се разрешава свободното движение до островите, но при строги мерки. Отварят и заведенията, където на маса могат да седят до шестима. Ще се извършват и вътрешни полети, от 15 юни международните ще кацат само в Атина, а от 1 юли, вече ще има директни полети към цялата страна.

Снимка: БГНЕС

Испания

Началото на юли ще даде начало и на испанския туристически сезон, съобщи премиерът Педро Санчес.

Педро Санчес, премиер на Испания: Всяка година посрещаме около 80 млн. чуждестранни туристи. От 1 юли отваряме границите, но при строги мерки. Можете да започнете да планирате почивката си в нашата страна. Испания се нуждае от туризма, а туризмът се нуждае от сигурност. Ще направим така, че никой да не е изложен на риск при нас.

Премиерът зарадва и спортните фенове с новината, че испанският футбол се завръща на 8 юни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова с протест и заявка за участие в избори, Деница Сачева ѝ отговори
Мая Манолова с протест и заявка за участие в избори, Деница Сачева ѝ отговори
У нас мюсюлманите посрещат Рамазан Байрам при строги противоепидемични мерки
У нас мюсюлманите посрещат Рамазан Байрам при строги противоепидемични мерки