НОВИНИ

Ученици от Русе шият 80-метров флаг за Трети март

bnt avatar logo
от БНТ
09:21, 26.02.2020 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
Регионални

80-метров трибагреник шият учениците от Професионалната гимназия по облекло за националния празник.

Вече са на 78-ия метър. На 3 март заедно с възпитаниците и на други русенски училища, те ще преминат с него по централната градска улица.

Учениците от гимназията по облекло в Русе не за първи път се наемат да направят български трибагреник в голям мащаб. Преди няколко години ушиват флаг с размери 13 на 30 метра. И при всеки по-голям празник украсяват с него фасадата на училището. Въпреки това от гимназията признават, че този проект е бил истинско предизвикателство. За да го изработят, учениците е трябвало да се научат да шият в синхрон със свързани шевни машини.

Ихлиман Алиев,учител: Това се изработва само на прави машини. Изработва се с френски подгъвачи. Всяка машина е вързана - никакъв проблем. От тука започва и знамето излиза готово.

В изработването на знамето са се включили 11 младежи и девойки от 10-и до 12-и клас. Те успяват да ушият флага за рекордните 7 дни.

Вероника: За нас нямаше трудности ние много се забавлявахме, докато изучавахме неговата символика.

Диана Иванова, директор на Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова" - Русе: Това е една наша отдавнашна идея. По принцип във философията на гимназията е заложено патриотичното възпитание, което да се проявява във всеки един компонент от обучението.

80-метровият флаг ще бъде показан за първи път по време на шествието шествието за Трети март. То ще започне в 11 часа от училище "Христо Ботев". Едновременно от другата страна на централната улица пък ще има парад на военна, пожарна и полицейска техника. Срещата на двата лъча ще е на централния площад пред Съдебната палата. Тържествената церемония ще започне от 11.30.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може да получим парите си обратно при отменено пакетно пътуване заради коронавируса
Може да получим парите си обратно при отменено пакетно пътуване заради коронавируса
Над 100 000 души празнуваха края на карнавала в Рио де Жанейро
Над 100 000 души празнуваха края на карнавала в Рио де Жанейро