НОВИНИ

Удължават извънредната епидемична обстановка до края на март догодина

удължават извънредната епидемична обстановка края март догодина
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 24.11.2021
Чете се за: 02:22 мин.
Здраве
Слушай новината

Извънредната епидемична обстановка у нас се удължава до 31 март 2022 г. Това реши правителството на днешното си заседание.

Кабинетът разреши и отпускането на средства за закупуването на нови лекарства срещу COVID-19.

Разпространението на COVID-19 в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 население (в 8, от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 население).

Ваксинационният обхват в страната е 25,53% и e далеч от поставените от ЕС цели от 70% сред възрастни хора и население като цяло, посочват от правителствения пресцентър.

Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните лица, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2 лица.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на COVID-19.

На днешното си заседание кабинетът промени утвърдените максимални размери на разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

По този начин ведомството ще може да сключи договори за осигуряване на три лекарствени продукти за лечение нa COVlD-19, посочват още от пресцентъра на Министерски съвет.

Molnupiravir е противовирусно лекарство, предназначено за нехоспитализирани възрастни пациенти с лек до умерен COVID-19 и поне един рисков фактор, свързан с прогресия до тежък COVID-19. Лекарственият продукт е за перорална терапия за амбулаторна употреба и ще се предлага в опаковка за петдневен курс на лечение.

Моноклоналното антитяло Regkirona е за лечение на умерена форма на COVID- 19, с прогноза за тежко развитие на заболяването и/или хоспитализация. Клиничните данни демонстрират доказано трикратно намаляване на хоспитализациите след приложение на лекарството.

Лекарственият продукт Anakinra е подходящ за пациенти с индуциране от COVID-19 пневмония, с риск от прогресиране до тежка дихателна недостатъчност. Той се прилага чрез подкожна инжекция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри 4,2 млн. лв. за три научни програми
МС одобри 4,2 млн. лв. за три научни програми
Ледената пързалка „Юнак“ отваря врати
Ледената пързалка „Юнак“ отваря врати