НОВИНИ

УЕФА утвърди новия формат на квалификациите за Мондиал 2026

Борил Гочев
от Борил Гочев
09:08, 29.06.2023
Чете се за: 02:00 мин.
Спорт
уефа утвърди новия формат квалификациите мондиал 2026
Слушай новината

Европейската футболна централа УЕФА одобри новия формат на квалификациите за световното първенство по футбол през 2026-а година, което ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико.

Мондиала в Северна Америка ще се проведе при новия формат с 48 отбора, което означава и промяна в броя на участниците на Европа от 13 на 16.

По тази причина от УЕФА направиха промяна в начина на провеждане на квалификациите, като съставите ще бъдат разделени в 12 групи с по 4 или 5 отбора, от които единствено победителите ще се класират на световното първенство.

Тимовете, които завършат на второ място пък ще продължат към плейофите, където ще се включат и четирите най-добри селекции от следващото издание на турнира Лига на нациите. 16-те отбора ще бъдат разделени в четири потока от по четири отбора, които ще излъчат и последните четирима участници от зона УЕФА на Мондиал 2026.

Новият регламент на пресявките със сигурност прави задачата за класиране на световно първенство още по-трудна за българския национален отбор, тъй като е много вероятно в групата да има един ясно изразен фаворит, с който ще бъде трудно да се преборим за първото място.

Квалификациите за Мондиал 2026 в Европа ще се проведат изцяло в рамките на 2025-а година, докато плейофите са предвидени за месец март 2026-а година.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Имам забележки по бюджета, но няма да го критикувам сега
Бойко Борисов: Имам забележки по бюджета, но няма да го критикувам сега
Пускат ли се климатиците в обществения транспорт на Пловдив?
Пускат ли се климатиците в обществения транспорт на Пловдив?