НОВИНИ

Украински дрон с 450 кг експлозиви се вряза в руски танкер

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:42, 05.08.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Украински дрон порази руски танкер край Кримския мост, съобщиха и двете страни във войната. Пострадали няма, мостът не е бил мишена. Нападението е второ по рода си в рамките на 24 часа. Украински морски дрон повреди руски военен кораб край пристанище Новоросийск вчера.

Киев определи ударите срещу окупаторите като "напълно законни". Бившият руски президент Дмитрий Медведев не изключи нови обстрели срещу украински пристанища, а външното министерство в Москва обеща наказание за отговорните за нападението срещу руския танкер.

Украински дрон с 450 килограма експлозиви се е врязал в руския танкер СИГ в украински териториални води. Корабът е транспортирал гориво за руската армия. След удара е последвал пожар, който се е виждал на голямо разстояние, твърди пред Ройтерс източник от украинското разузнаване.

Според руските окупационни власти в Запорожие танкерът СИГ е доставял гориво на руските войски в Сирия. Корабът и неговият собственик - компания от Санкт Петербург, са под американски санкции от 2019 година.

По руски данни при нападението на борда е имало само технически баласт. Корабът е получил пробойна в машинното отделение близо до ватерлинията на десния борд вследствие на нападение с морски дрон, корабът е на вода, уточнява руската страна.

При друг удар с дрон руски военен кораб е получил сериозни щети край Новоросийск. За първи път украинският флот действа толкова далече от своите брегове. Ясно е, че е невъзможно спечелването на война без активни нападения, обяви съветникът на Володимир Зеленски Михайло Подоляк. Според него двата повредени кораба ще накарат Москва да се замисли дали да използва Черно море за изнудване.

"Да не позволяваме на руските терористи дори да се надяват, че ще успеят да предизвикат глобална продоволствена криза или да създадат поредна ценова катастрофа. Украинският износ е ключов фактор за стабилността на пазарите за храни", заяви украинският президент.

Според Киев през последното денонощие руските сили са обстреляли Херсонска област 52 пъти с гаубици, артилерия, танкове и дронове. Поразени са жилищни райони в различни населени места, но за жертви не се съобщава. Мишени са станали болница, търговски център и кинозала.

"Беше осем сутринта и в сградата нямаше персонал. Пътуваме по селата, прожектираме детски филми, анимация. Това помещение е склад, в него няма нищо, всичко беше изнесено по-рано, така че няма щети, пострадали са само стените", каза още Юрий Ковал, и.д. директор на кино "Юбилейни".

Русия съобщи, че нейни части са превзели селището Новосьоловске в Луганска област, Източна Украйна. Руски самолети са пресрещнали американски разузнавателен дрон над Черно море, който се е върнал преди да прекоси руската граница, обяви Москва.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Петев: Поздравявам моите играчи, защото бяха сериозни
Ивайло Петев: Поздравявам моите играчи, защото бяха сериозни
Ивко Ивков остава в Спартак Плевен за четвърти пореден сезон
Ивко Ивков остава в Спартак Плевен за четвърти пореден сезон