НОВИНИ

Умишлен палеж е водещата версия за пожара в готическата катедрала в Нант

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
18:51, 18.07.2020
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Пожар избухна тази сутрин в "Свети Петър и Павел" - най-голямата катедрала в Нант. Огънят беше потушен, но нанесе сериозни щети във вътрешността на храма, който се издига в историческия център на френския град. Разследва се версията за умишлен палеж.

7 ч. 45 мин. сутринта. Жители на Нант подават сигнал за пожар в готическата катедрала "Свети Петър и Павел". Около 100 огнеборци и 40 пожарни коли успяват да потушат пламъците за около два часа.

Първият оглед във вътрешната част показва, че храмовият орган и дървената платформа към него са рухнали. Сериозни са съмненията за умишлен палеж.


"Огънят е тръгнал от три места. Едното от тях е на първия етаж, на нивото на органа. Има още две точки на възпламеняване вляво и вдясно в основната зала. Тези три места, дали началото на пожара, ни водят към версията за умишлен палеж. Неслучайно от сутринта се води криминално разследване", разкри Пиер Сен, прокурор на Нант.

Щетите не могат да се сравняват с опустошителния пожар в "Нотр Дам" от 15 април миналата година. И все пак катедралата в Нант е загубила основна част от вътрешния си блясък. Сградата е готически шедьовър. Строена е над 450 години. През 1972 година, по време на реставрация, тя претърпява друг пожар. Възстановяването й тогава отнема 13 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни територии в Китай са под вода. Армията спешно издига диги
Огромни територии в Китай са под вода. Армията спешно издига диги
Цветанов учредява политическия си проект на 27 септември
Цветанов учредява политическия си проект на 27 септември