Университетската болница в Пловдив с най-много ваксинирани срещу COVID-19 до момента у нас

от БНТ
12:36, 21.01.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
университетската болница пловдив ваксинирани covid момента нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

С 689 ваксинирани служители срещу COVID-19 УМБАЛ „Свети Георги“ - Пловдив ЕАД е начело сред лечебните заведения в страната по брой обхванати лица до момента.

„Това е общ наш успех! Означава, че съмнения липсват, а има желаещи да бъдат ваксинирани. На първо място постижението е на ръководството за създадената перфектна организация“, заяви епидемиологът д-р Христиана Бацелова.

Тя, заедно с екип от колеги, извършва манипулациите в единия от двата ваксинационни кабинета – в база 2 на бул. „Пещерско шосе“ 66. Вторият се намира в Клиниката по кожни и венерически болести в база 1 на бул. „Васил Априлов“ 15А.

Д-р Бацелова допълни, че се работи в стройна координация с РЗИ-Пловдив и Министерството на здравеопазването за осигуряването на дозите от ваксината.

„Успехът е също на екипите, които участват в поставянето. Съществена е ролята и на Болничната аптека, осигуряваща стриктно спазване на т.нар. хладилна верига – доставяне, темпериране, съхраняване. Защото дори и най-минималното отклонение от стандартите води до опорочаване на ваксината и тя става неефективна“, каза д-р Христиана Бацелова.

За 3 дни от старта на кампанията – 27 декември 2020 г., бяха поставени първите дози на 171 доброволно записали се служители на лечебното заведение. Те вече имат завършена ваксинационна схема след поставянето и на втората доза, обясни д-р Христиана Бацелова.

На 1 март започва поставянето на втората доза от ваксината за останалите 518 служители. Тяхната група получи първата доза в рамките на 5 дни от 11 януари 2021 г.

Консултации за ваксинацията срещу COVID-19 се дават на гореща телефонна линия от д-р Христиана Бацелова и д-р Цветелина Великова. Те участват доброволно в инициативата съвместно с Националната пациентска организация. Приемат средно по 40 обаждания дневно.

„Звънят хора, които са решили да се ваксинират, а не да се заяждат. Питат дали техните заболявания биха били пречка. И много се радват, когато разберат, че може да се ваксинират“, разказа д-р Христиана Бацелова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Максималните температури ще са между 6° и 11°
Максималните температури ще са между 6° и 11°
Поправка в закона за горивата скара управляващи и опозиция
Поправка в закона за горивата скара управляващи и опозиция