НОВИНИ

Урша Богатай грабна първата олимпийска титла в състезанията по ски скокове в Пекин

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:13, 05.02.2022
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
урша богатай грабна първата олимпийска титла състезанията ски скокове пекин
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Словенката Урша Богатай спечели първия златен медал на Зимните олимпийски игри в Пекин в надпреварите в ски скока, след като триумфира в състезанието на малката шанца при жените.

Богатай, която преди четири години в Пьончанг остана 30-а в крайното класиране, направи опити от 108 и 100 метра, които ѝ помогнаха да събере общ сбор от 239.0 точки, който се оказа достатъчен за златото.

По този начин 26-годишната скачачка от Любляна се нареди до своята именита сънародничка Тина Мазе, която е единствената друга златна медалистка на Словения от Зимна Олимпиада. Мазе спечели титлите в спускането и гигантския слалом в алпийските ски през 2014 година в Сочи.

Триумфът на Богатай осигури и на словенците първи златен олимпийски медал в ски скоковете, след като до този момент те можеха да се похвалят със среброто и бронза на Петър Превц от Игрите в Сочи през 2014 година, както и с още един бронзов медал от отборната надпревара в Солт Лейк Сити през 2002 година.

За още по-голяма радост на словенските представители друга от техните представителки Ника Крижнар също се качи на почетната стълбичка, след като събра сбор от 232.0 точки, който ѝ осигури бронзов медал.

Среброто пък стана притежание на Катарина Алтхаус от Германия, която беше лидерка след първите скокове, но с резултат от само 94.0 точки във втория си опит трябваше да се задоволи с 2-ра позиция. По този начин Алтхаус повтори класирането си от Пьончанг 2018 и се превърна в първата жена с повече от един медал от Зимни олимпийски игри в ски скоковете.

Надпреварите при дамите в ски скоковете станаха част от олимпийската програма по време на Игрите в Сочи преди осем години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама българи ще стартират в Пекин в неделя
Двама българи ще стартират в Пекин в неделя
Млада варненка палила масово контейнери, за да "унищожава тъмните сили"
Млада варненка палила масово контейнери, за да "унищожава тъмните сили"