НОВИНИ

Увеличават броя на хората, които ще получават социални помощи

лазар лазаров прие промени закона социалното подпомагане
bnt avatar logo
от БНТ
11:44, 11.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Министерският съвет прие промени в Закона за социалното подпомагане, съобщи министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на МС. Според социалния министър с предложените промени ще бъде разширен обхватът на лицата, които ще бъдат подпомагани.

По думите му са предприети следните 3 действия - определяне на границата на бедността, като основа относно правото и размерите на социалните помощи, създаване на механизъм за редовна актуализация на социалните помощи.

"Разширяването на лицата, които ще бъдат предмет на подпомагане се постига с поставянето на границата на бедността и облекчаване на достъпа до социални помощи - намаляване на срока за задължителна непрекъсната регистрация в Бюрата по труда - този срок от 6 месеца е намален на 3, намалено е и количеството на общественополезния труд от 14 дни по 4 часа дневно на 40 часа месечни", допълни Лазар Лазаров.

Той поясни, че са намалени и сроковете при повторен отказ при полагане на общественополезен труд. Социалният министър обяви, че се предвижда въвеждането на нов вид помощи.

Лазар Лазаров уточни, че ще могат да се подават заявления на територията на цялата страна, предоставена е възможността това да се случва и по електронен път.

"Регламентите ще се прилагат от 1 юни тази година. Броят на хората, които получават социални помощи, ще се увеличи от 35 000 до 45 000 души. С тези изменения се осигурява по-висока степен на социална закрила за по-голям кръг български граждани. Приехме и промени в Закона за насърчаване на заетостта", каза още Лазар Лазаров.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фабио Фонини елиминира Мъри на старта на Мастърса в Рим
Фабио Фонини елиминира Мъри на старта на Мастърса в Рим
Гълъб Донев: Засилва се усещането за съставяне на редовен кабинет
Гълъб Донев: Засилва се усещането за съставяне на редовен кабинет