НОВИНИ

Увеличават с 20% леглата за COVID пациенти в столичните болници

увеличават леглата covid пациенти столичните болници
bnt avatar logo
от БНТ
19:28, 13.03.2021
Чете се за: 02:10 мин.
Още
Слушай новината

С 20% да се увеличат леглата за COVID пациенти в столичните болници, считано от полунощ на 16 март. Това нарежда директорът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев в своя заповед.

Лечебните заведения имат 72 часа да преструктурират отделения и клиники и съответно да дехоспитализират или релокализират болните от тях.

Вижте целия текст на заповедта ТУК

София остава една от областите с най-висок ръст на заболелите от коронавирус в цялата страна за последните седмици. По последни данни е преминат прагът от 500 заболели на 100 000 души.

Във връзка с усложнената ситуация в София област бяха въведени следните мерки:

  • От петък, 12 март, всички ученици от 5-и до 12-и клас в София преминаха на онлайн обучение, а всички заведения, в това число и тези в хотелите и игралните зали, работят с ограничено работно време до 22.00 ч.
  • Преустановено е присъственото обучение във висшите училища и в центровете за извънкласни занимания. Срокът на действие на тези мерки към момента е двуседмичен – от 12 до 26 март.
  • Обмисля се затягане на мерките при продължаващ ръст на заболеваемостта с преустановяване на посещенията в големите търговски центрове и фитнес залите.
  • Столична община, Столичната здравна инспекция и СДВР извършват засилени проверки за спазването на мерките в търговските обекти, ресторанти и заведения, както и в градския транспорт.
  • Препоръчва се на работодателите да се насочат към организация с работа от вкъщи или на смени, където е възможно.
  • В домовете за социални услуги на територията на Столична община се забраняват посещенията на външни лица.
  • На територията на Столична община се забранява провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция в Бургас: Затварят ли заведенията в 22.00 ч.?
Акция в Бургас: Затварят ли заведенията в 22.00 ч.?
Славиша Стоянович: Искам да виждам това лице във всички двубои
Славиша Стоянович: Искам да виждам това лице във всички двубои