НОВИНИ

Увеличават заплатите на служителите в затворите

увеличават заплатите служителите затворите
bnt avatar logo
от БНТ
16:18, 15.07.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

С постановление на Министерския съвет се гарантира увеличаването на възнаграждението на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана"(ГДО).

Това обяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която днес посети затвора във Враца.

"Увеличението е възможно благодарение на план за реорганизиране и оптимизиране на дейността в тези две дирекции. Това беше един труден процес с активни дебати и участие на синдикалните организации на работещите в тези дирекции. Очакваме в следващите дни да приключим изчисленията за всеки един служител, така че този месец колегите да получат своите увеличения. Планираме всеки един служител да получи твърда сума, а не процентно увеличение, защото така служителите с по-ниски заплати ще получат по-малко увеличение. По предварителни разчети сумата ще е по 300 лв. на човек", обясни министър Йорданова.

Преди това тя се запозна на място с условията, при които търпят наказания лишените от свобода, както и с условията на труд на служителите от надзорно-охранителния състав и на инспекторите социална дейност и възпитателна работа. „Убедих се, че за съжаление в част от помещенията има течове.

Има нужда от ремонти. Ще говоря с ръководството ГДИН да се ускорят процедурите за доставка на строителни материали, за да могат тези проблеми да бъдат отстранени. Видях на място, че дезинсекцията не е достатъчно ефективна, въпреки средствата, които се разходват. Агенция "Държавна финансова инспекция" установи данни за нередности и измама. Сигнализирала съм прокуратурата по този въпрос и очакваме той да се разреши"

Министър Йорданова посети и Поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора. В него се настаняват непълнолетни лишени от свобода момчета с мярка за неотклонение "задържане под стража" или с влязла в сила присъда "лишаване от свобода". Министърът на правосъдието подари на младежите спортни принадлежности за свободното време през лятната ваканция и им пожела да не забравят и подготовката си за училище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вангелова отстъпи на втората поставена в 1/4-финалите на тенис турнир в Мароко
Вангелова отстъпи на втората поставена в 1/4-финалите на тенис турнир в Мароко
Унгарски съперник за шампиона Берое на старта в Еврокъп при дамите
Унгарски съперник за шампиона Берое на старта в Еврокъп при дамите