НОВИНИ

В Англия въведоха нови правила за футбола заради Омикрон

Висша лига Англия лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 15.12.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Сезонът във Висшата лига по футбол на Англия е на път да навлезе в натоварената празнична програма, затова и представителите на клубовете искат да избегнат отлагания, които биха могли да създадат изоставане от мачове и потенциално загубени средства заради телевизионните излъчвания.

Миналата седмица, след въвеждането на нови правила срещу пандемията в Англия, ръководството на Висшата лига даде насоки на клубовете да се върнат към спешните мерки, включително социално дистанциране и носене на маски.

След спешна среща във вторник обаче бяха дадени нови указания и бяха взети нови спешни мерки.

От днес феновете ще трябва да представят доказателство за двойна ваксинация или отрицателен тест, за да влязат в залата или на стадиона за спортно събитие, което ще е с повече от 10 000 души в Англия. Това включва мачове от Висшата лига. Към момента стадионите могат да работят с пълен капацитет, след като ограниченията бяха премахнати през юли.

Футболистите и щабовете на отборите от Висшата лига ще трябва да се подлагат на всекидневни „бързи“ тестове, за да влязат в тренировъчните бази. Това гласят новите мерки, договорени във вторник за борба с коронавируса и разпространението на новия вариант Омикрон.

Решението е взето с цел да се спре нарастващият брой на положителни случаи на COVID-19 в шампионата на Англия. Висшата лига потвърди в понеделник, че е имало рекордните 42 положителни резултати през предходните седем дни.

В допълнение към ежедневните тестове за влизане в тренировъчните бази, играчите и представителите на щабовете вече ще трябва да се подложат и на PCR тест поне два пъти седмично. Това важеше и през миналия сезон, преди да бъде променено правилото след намаляването на случаите през лятото.

Разрастването на случаите в Тотнъм и Манчестър Юнайтед доведоха до отлагането на два мача в първенството в рамките на три дни. В тимовете на Брайтън, Лестър, Астън Вила и Норич също имат потвърдени положителни тестове.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР обжалва спирането на разследването за участието на ръководни полицейски служители в организирана престъпна група
МВР обжалва спирането на разследването за участието на ръководни полицейски служители в организирана престъпна група
Асоциацията на прокурорите с писмо до ВСС в защита на Софийска градска прокуратура
Асоциацията на прокурорите с писмо до ВСС в защита на Софийска градска прокуратура