Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

В Банско се състоя кулминацията на честванията по случай 300 години от рождението на Паисий Хилендарски

Румен Радев: В страниците на "История славянобългарска" преоткрихме границите на Отечеството - от Дунав, до Тракия и Македония

от БНТ
10:39, 19.06.2022
Чете се за: 01:57 мин.
У нас
банско състоя кулминацията честванията случай 300 години рождението паисий хилендарски
Слушай новината

Банско чества делото на Св. Паисий Хилендарски. Държавният глава Румен Радев участва в кулминацията на честванията по случай отбелязването на 300 години от неговото рождение и 260 години от написването на „История славянобългарска".

"История славянобългарска" откри хоризонта към нашето духовно пробуждане. Не ни е известно много за живота на Паисий - той посвети себе си на Бога и на Отечеството, презря личните несгоди и не потърси земна слава. Имаше друга мисия - в най-мрачните времена на нашия народ - на гнет, на безпаметност и безнадеждност, да разпали искрата и да извади българския народ от безвремие и безидейност. Това негово начертание не просто въздигна възрожденския дух и идеал.

В страниците на неговата история българинът преоткри географските граници на своето Отечество - от Дунав, до Тракия и Македония. Духовното дело на Паисий подготви почвата за борбите за национално освобождение. И днес "История славянобългарска" е жива, помни се и ще се помни, въпреки че тя не е първият писмен документ за българската история.

Тази история е написана със страст и обич към Отечеството и ненавист към родоотстъпничеството и чуждопоклонничеството, които отец Паисий представя с гняв като най-големия грях.

Почитайки Паисий, отдаваме дължимото признание към Българската православна църква, която в най-мрачните времена на нашата история съхрани не само нашата вяра, но и нашата памет, език, писменост и национална идентичност.

Поклон пред делото на Паисий Хилендарски!
Да пребъде България!", заяви президентът в словото си.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мохамед Салах е играл с контузия във финала на Шампионска лига
Мохамед Салах е играл с контузия във финала на Шампионска лига
В Скопие се проведе голям митинг на ВМРО-ДПНЕ срещу френското предложение за РСМ
В Скопие се проведе голям митинг на ВМРО-ДПНЕ срещу френското предложение за РСМ