НОВИНИ

В Благоевград откриват македонски културен клуб, кръстен на Вапцаров, общината излезе с протестна декларация

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 25.10.2022
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Македонски културен клуб се очаква да отвори врати в Благоевград тази неделя, 30 октомври. Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.

Общинският съвет в Благоевград остро се противопостави на предстоящото откриване на клуба, като на последното си заседание съветниците приеха и специална декларация. В нея те определят като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб на територията на община Благоевград.

"За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 година, че единствената причина за съществуването и е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава", се казва в документа.

"За нас като БЪЛГАРИ и жители на ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ е изключително голяма обида и провокация, на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", се казва още в текста.

Декларацията на общинския съвет в Благоевград пък стана повод за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се посочва, че Министерството на външните работи осъжда непремерените квалификации в съдържанието, които се отнасят за македонския народ.

"Очевидно е, че такива декларации са против усилията на двете правителства за изграждане на доверие между народите на двете държави и против духа на Договора за приятелство и добросъседство, чиято основна цел е точно тази - да изгражда приятелство и взаимно уважение", се казва в съобщението на МВнР на Република Северна Македония.

Днес премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски изрази мнение, че отварянето на културни центрове каквито са българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

"В неделя аз ще бъда в Скопие, но ние в Министерството на културата и правителството подготвяме документацията за отваряне на македонски културен център в Благоевград. Ще бъде изпратено искане за това до българското правителство в София, където вече има отворен такъв център. Вярвам, че отварянето на културни центрове е начин за сближаване между гражданите, държавите и институциите", каза Ковачевски, цитиран от македонски медии.

Автор: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победно начало за Юлия Стаматова на тенис турнир в Анталия
Победно начало за Юлия Стаматова на тенис турнир в Анталия
Всички сгради в ЕС трябва да станат енергоефективни до 2050 г., решиха енергийните министри в Люксембург
Всички сгради в ЕС трябва да станат енергоефективни до 2050 г., решиха енергийните министри в Люксембург