НОВИНИ

В Естония приеха закон за гласуване чрез мобилен телефон

естония приеха закон гласуване мобилен телефон
Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
09:30, 08.05.2024
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Гражданите на Естония в бъдеще ще могат да гласуват на избори по мобилен телефон, след като вчера парламентът в Талин одобри съответния законопроект, внесен от правителството на балтийската държава членка на ЕС и НАТО, предаде ДПА.

Според законовия текст, електронното гласуване ще бъде възможно не само на компютри, но и чрез специални приложения за обикновените операционни системи на мобилни устройства. Техническите изисквания се определят от избирателната комисия преди всеки избор. Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни.

Според естонския министър на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало, новият регламент има за цел да вземе предвид промяната в потребителското поведение на гражданите.

„Значителна част от всекидневните дигитални дейности на хората се изместиха от компютри към смарт устройства и е-Естония трябва да бъде достъпна за всички на тези нови и широко разпространени платформи“, каза министърът.

През 2005 г. Естония стана първата страна в Европа, която разреши онлайн гласуването на избори. В международен план процедурата е дискусионна на много места поради съмнения за надеждността ѝ. В балтийската държава, която обича да нарича себе си е-Естония, тя надделя – повече от половината от всички гласове бяха подадени цифрово на парламентарните избори през март 2023 г.

1,2 милиона граждани на страната могат да правят почти всичко онлайн във всекидневието си. Естония се смята за пионер в цифровизацията и електронната администрация в Европа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън Селтикс и Оклахома Сити Тъндър взеха преднина в своите сблъсъци от втория кръг на плейофите в НБА
Бостън Селтикс и Оклахома Сити Тъндър взеха преднина в своите сблъсъци от втория кръг на плейофите в НБА
Защо бензинът достигна стойностите на дизела по бензиностанциите?
Защо бензинът достигна стойностите на дизела по бензиностанциите?