НОВИНИ

В края на годината изтича давността на неизползвания отпуск от 2020 г.

края годината изтича давността неизползвания отпуск 2020
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
14:31, 14.12.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Давността на отпуска от 2020 г. трябва да се използва до края на 2022 г. Всички дни отпуск, независимо дали са отложени или не за следващата календарна година, могат да се ползват до края на двегодишната им давност с разрешение от работодателя, напомнят от ИА "Главна инспекция по труда".

Трудовото законодателство регламентира, че всеки работник е длъжен да използва платения си годишен отпуск до края на календарната година, в рамките на която той се полага. Работодателят има задължение да информира работниците в началото на годината за полагаемите дни и за дните, които са останали от предходната година и да ги съветва да ги заявяват и използват. Работодателят трябва да създаде и ред за ползването на отпуските.

По искане на работниците и служителите част от платения отпуск може да се отложи и да се използва през следващата календарна година, но само със съгласието на работодателя. По важни производствени причини работодателят също би могъл да отложи част от отпуска, но той е длъжен да осигури ползването на поне половината дни отпуск в годината, за която се полага, а останалите – най-късно до средата на следващата.

Работникът и служителят може след този срок с 14-дневно предизвестие да използва прехвърлените дни като в случая не е необходимо съгласието на работодателя. При прекратени трудови правоотношения работникът има право на обезщетение за дните, които не са погасени по давност. Ако работникът или служителят използва друг вид отпуск – за бременност и раждане, гледане на дете и др. давността спира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи спасиха от измръзване баща и дете мигранти в района на Драгоман (СНИМКИ)
Гранични полицаи спасиха от измръзване баща и дете мигранти в района на Драгоман (СНИМКИ)
Дейвид Фишеров: Днес се провалих
Дейвид Фишеров: Днес се провалих