НОВИНИ

В "Майчин дом" са спасили две родилки след усложнения при бременността

варненски болници отказват приемат бременна коронавирус
bnt avatar logo
от БНТ
15:05, 03.05.2024
Чете се за: 01:52 мин.
У нас
Слушай новината

Две млади жени с изключително високорискови бременности са спасили екипите на "Майчин дом", съобщават от лечебното заведение.

Първият сложен случай е свързан с екстремно ниски стойности на тромбоцитите (тромбоцитопения) при 36-годишна жена от Велико Търново.

Бременността на жената протича леко, докато в седмия месец чрез кръвни изследвания не се установяват ниски нива на тромбоцитите и нарушение в кръвосъсирването. Жената е хоспитализирана два пъти в болницата във Велико Търново и е насочена към "Майчин дом", където също пролежава за кратко. По план е трябвало да постъпи „Майчин дом“ месец преди раждането, но поради преждевременно изтичане на околоплодните води, е приета по спешност в 38-ма гестационна седмица.

"В дадения случай майката и бебето са като скачени съдове, когато тя е зле и то също е в риск. Бебето също е предразположено към ниски стойности на тромбоцити и има голям риск веднага след раждането да започне да кърви. И тези бебета трябва да бъдат извадени максимално бързо, за да не страдат“, това обясни д-р Любомир Джеров, акушер-гинекологът, извършил секциото.

Вторият случай е 26-годишна жена от Берковица, на която е направено спешно цезарово сечение в 33-та гестационна седмица. поради отлепване на плацентата. Това е тежко животозастрашаващо състояние както за майката, така и за бебето, в повечето случаи е съпроводено с детска смъртност. Родоразрешаването е извършено от екипа на проф. д-р Иван Костов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас отказа участие на турнира в Рим
Карлос Алкарас отказа участие на турнира в Рим
Километрична опашка на Малко Търново към Турция
Километрична опашка на Малко Търново към Турция