НОВИНИ

В местността "Оборище" отбелязаха 147 г. от Априлското въстание (СНИМКИ)

местността оборище отбелязаха 147 априлското въстание снимки
bnt avatar logo
от БНТ
13:53, 02.05.2023 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

В историческата местност "Оборище" над Панагюрище се проведе национален събор поклонение по повод 147-ата годишнина от Априлското въстание.

На това историческо място през 1876 г. се събират водачите на четирите революционни комитета и определят датата, на която да избухне всенародното въстание.

Днес, 147 години по-късно, десетки жители от Панагюрище и гости от цялата страна се събраха, за да отдадат своята почит към революционерите.

По време на честването председателят на Народното събрание Росен Желязков подчерта, че "Оборище" не е място за дълги слова, а място за преклонение. По думите му "днешният ден е време за памет, а не за тържествени слова". Желязков изтъкна, че за делегатите на Оборище решението за обявяване на Априлското въстание е осъзната саможертва.

"Апостолите и делегатите, които Захари Стоянов нарича “ангели” идват тук с ясната задача на революционните комитети да направят нужното дело за свободата на народа, водени от любов към отечеството. Тази любов трябва да ни обединява, защото отговорността ни е огромна - към отечеството и към народа. Аз, като народен представител, изпитвам известно неудобство, защото отдавна забравихме, че народните представители не са просто избраници, а са избрани да носят отговорност и да изпълняват заръките на тези, които са ги проводили на отговорното място", каза председателят на парламента.

Автор и снимки: Ангел Узунов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маркиньос остава в ПСЖ до 2027 г.
Маркиньос остава в ПСЖ до 2027 г.
Слави Трифонов: Продължавам да не разбирам каква игра играят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Слави Трифонов: Продължавам да не разбирам каква игра играят ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ