НОВИНИ

В област Сливен се въвеждат мерки срещу птичи грип

кокошки птичи грип
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:48, 15.11.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

В област Сливен се въвеждат мерки срещу птичи грип, съобщиха от областната администрация след заседание на Областната епизоотична комисия.

Със заповед на областния управител се забраняват организирането и провеждането на панаири, пазари и изложби на всички видове животни и птици, животински продукти, изложби на домашни животни и птици, включително и екзотични видове. Въвежда се забрана и за отглеждането на домашни птици на открито.

В момента се извършва епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици с цел намиране първоизточника на заразата. Ще бъдат информирани орнитоложките дружества и ловни дружинки, за да може при евентуално откриване от тяхна страна на мъртви животни, те да бъдат веднага предоставени за лабораторни изследвания.

От 10 ноември със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните има забрана за организирането и провеждането на пазари за всички видове домашни животни и птици. Мярката е във връзка с усложнената епизоотична обстановка и има превантивен характер срещу възможното разпространение на болести по животните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росица Денчева и Елизара Янева бяха наградени за отбор №1 на месец септември
Росица Денчева и Елизара Янева бяха наградени за отбор №1 на месец септември
Изчезнал остров, потънал кораб и уникален слитък откриха археолози край Камчия (СНИМКИ)
Изчезнал остров, потънал кораб и уникален слитък откриха археолози край Камчия (СНИМКИ)