НОВИНИ

В ООН разтревожени от повишеното замърсяване на околната среда заради Covid-19

оон разтревожени повишеното замърсяване околната среда заради covid
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
21:57, 27.07.2020
Чете се за: 00:40 мин.

Пандемията от COVID-19 доведе до драстично увеличаване на замърсяването на околната среда от продукти за еднократна употреба, като маски за лице, ръкавици и бутилки за дезинфенктанти, съобщава Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD).

Според експерти, в резултат на приемането на ограничителни мерки във връзка с пандемията емисиите на парникови газове са намалени с до 5%, но не всички мерки, насочени към противодействие на коронавируса, са имали положителен ефект върху околната среда, се посочва в съобщението.

„ Улиците, плажовете и океаните бяха заляти от „цунами“ от отпадъци“.

„Замърсяването с пластмаса беше вече една от основните заплахи за нашата планета преди избухването на пандемията“, каза Памела Кокс-Хамилтън, директор на отдела за международна търговия на ЮНКТАД. Според нея внезапният скок в ежедневната консумация на продукти, предназначени да гарантират безопасността на хората и да спрат болестите са влошили ситуацията.

Глобалните продажби на маски за еднократна употреба са нарастнали от около 800 милиона долара през 2019 г. до 166 милиарда долара през 2020 г. "Но това е само част от проблема. В резултат на социалното дистанциране дневният брой доставки за дома, увити в множество опаковъчни материали, скочи бързо. В резултат на това пластмасовите отпадъци се умножиха", се казва в доклада на UNCTAD .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама мъже загинаха в катастрофа между автомобил и кемпер
Двама мъже загинаха в катастрофа между автомобил и кемпер
Армията се включи в преодоляване на последствията от урагана Хана в Мексико
Армията се включи в преодоляване на последствията от урагана Хана в Мексико