НОВИНИ

В пика на сезона: Зимният туризъм в Европа страда от липса на сняг

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
16:57, 27.02.2024
Чете се за: 02:30 мин.
По света
пика сезона зимният туризъм европа страда липса сняг
Слушай новината

Зимният туризъм в Европа страда от липса на сняг във вихъра на сезона. Климатичните промени за поредна година нанасят големи удари по бизнеса и разочарование за стотици туристи.

Краят на февруари е обичайно време за ски ваканция на хиляди европейци. Трайното затопляне на времето обаче, стана причина за спрени лифтове, голи върхове и много кал в редица зимни курорти на стария континент.

Температури над 20 градуса в Пиринеите принудиха курорти във Франция да затворят преждевременно заради липсата на сняг. Това подложи туризма на сериозни трудности и мнозина търсят начин да трансформират бизнеса си, за да се адаптират към изменението на климата. В ски курортите разширяват предлаганите удоволствия.

"Създаваме печеливши бизнеси, като ресторанти и може би магазини, за да разширим дейността си в зимния бизнес", казва Ерик Шаре, директор на ски курорт в Пиринеите.

Топлата вълна не подмина италианските Апенини. Преди месец лифтовете там бяха спрени, защото температурите се покачиха и използването на оръдия за изкуствен сняг стана невъзможно.

Ситуацията в Босна и Херцеговина не е по-различна. Навръх 40-ата годишнина от Зимните олимпийски игри през 1984 г. зимният пейзаж в планините около Сараево е съвсем различен от този по време на Олимпиадата. Четири десетилетия по-късно посетителите носят ските си през кал, за да стигнат до лифтовете.

"В световен мащаб липсва сняг. Какво трябва да се направи? Ако има някакъв начин това да бъде поправено, вярвам, че хората вероятно биха дали всичко, за да го направят", смята Самир, скиор от Загреб.

Курортите в Австрия също търпят загуби и са засегнати от меката зима. Въпреки лошите метеорологични условия в Залцбург през изминалата седмица хиляди туристи се възползваха от изкуствения сняг.

Благодарение на десетки оръдия, снежната покривка остава стабилна и в много швейцарски курорти.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: До 10 дни ще предложим на ПП-ДБ коалиционно споразумение
Борисов: До 10 дни ще предложим на ПП-ДБ коалиционно споразумение
Изпращаме седем национали на олимпийската квалификация по бокс в Италия
Изпращаме седем национали на олимпийската квалификация по бокс в Италия