НОВИНИ

В Пловдив започва представителното проучване за антитела срещу COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 15.05.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
Още

В Пловдив започва представителното проучване за антитела срещу COVID-19. На случаен принцип ще бъдат изследвани 400 домакинства от 6 района в града.

Пет екипа, съставени от доброволци - студенти от Медицинския университет и експерт от РЗИ ще посетят днес приоритетно адресите в район Централен в Пловдив. Те не знаят при кого отиват и на място ще се запознаят с потенциалните участници в това срезово проучване.

Участието в срезовото проучване за антитела срещу COVID-19 е доброволно. Ако хората по места откажат да се включат, ще се преминава към слEдващата най-близка точка от набелязаните 400 домакинства в целия град.

Д-р Сийка Димчева - РЗИ - Пловдив: Надявам се пловдивчани да имат интерес и да се включат в това проучване, защото е ценно не само за нас, то е ценно и за Европа, тъй като се прави по критерии на СЗО. Обект на изследването е домакинство като са изключени деца под 18 години. Не е препоръчително да участват бременни и кърмачки.

В проучването ще има и една контролна група от 200 човека само медицински лица, които работят на първа линия.

Всяко домакинство, което се съгласи да участва ще има на разположение два дни, за да си запише час и ден за взимане на кръв. Това ще става в лабораторията на ДКЦ „Свети Георги" на бул. Васил Априлов 16 А. За по-голямо спокойствие на участниците в проучването има обособен отделен вход, за да не смесват с потока на пациентите, които посещават своите лични лекари.

В квартал „Столипиново" тестването ще става в мобилна лаборатория.

Автор: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападение над полицаи в ромската махала на Провадия
Нападение над полицаи в ромската махала на Провадия
10 вагона са дерайлирали на гара Нова Загора през нощта. Няма пострадали
10 вагона са дерайлирали на гара Нова Загора през нощта. Няма пострадали