НОВИНИ

В "Референдум": 53,2% от гражданите смятат, че съществуващият бизнес трябва да бъде подпомогнат

живо референдум икономически дебат партиите новия парламент
bnt avatar logo
от БНТ
21:00, 07.12.2021
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Специално проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" за предаването "Референдум" сочи, че 53,2% от гражданите смятат, че законодателните инициативи за икономиката трябва да са фокусирани приоритетно върху подпомагане на съществуващия бизнес.

Според 43,2% от запитаните законодателните инициативи трябва да са насочени към стимулиране на нови стартиращи компании и производства. Без мнение са 3,6% от респондентите, участвали в специалното допитване на "Алфа Рисърч".

Тази вечер в предаването "Референдум" се проведе икономически дебат между представителите на партиите в новия парламент.

Кои са най-спешните задачи за решаване, свързани с икономиката и доходите - на тези въпроси беше посветена политическата дискусия в рамките на час. В студиото на БНТ бяха обсъдени цените на тока, помощта за бизнеса и ръста на заплатите.

Покана бе отправена към всички седем политически сили. Отзоваха се от "Продължаваме промяната", ГЕРБ , "Демократична България" и "Възраждане".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заяви, че в рамките на коалиционните преговори е обсъдена обстойно енергийната програма, така че и гражданите и бизнесът да може да премине през тази зима.

"Държавата има своите инструменти, има регулатор, който може да контролира цените за потребителите, а за бизнеса помощите, които вече съществуват по времето на служебния кабинет, ще продължат до създаването на нов бюджет в началото на 2022 г.", допълни Лорер.

"Енергийната система на България дълги години не е управлявана както трябва. Ситуацията, която ние заварваме, е генериране на ток с помощта на скъп руски газ, вместо по-евтин азерски газ", допълни Лорер.

Деница Сачева от "ГЕРБ" категорично подчерта ангажимента на държавата да помогне на бизнеса.

"Това, което направи служебното правителство до момента, на практика е една палиативна мярка, тя не е и реална мярка, защото тези 110 лв., които се дават само за 2 месеца не компенсираха цените на тока. Ние предложихме един модел, който беше одобрен и от синдикати, и от работодатели, балансиран и устойчив модел, с който можеше да се регулира цената на тока не само за бизнеса, но и за битовите потребители. За съжаление, това не беше прието с основния аргумент, че това се предлага от ГЕРБ", каза Деница Сачева.

Георги Ганев от "Демократична България" заяви, че енергийните цени в България са едни от най-ниските на мегават час в Европа. Според него въпросът с цените на електроенергията има две страни.

"Краткосрочният проблем е, че това е епизод, сравнително временен, на много високите цени на енергията в края на 2021 г. и до пролетта на 2022 г., след което цените се очаква да се нормализират, за това краткосрочната политика трябва да има временен характер. Дългосрочният проблем е въпросът на структурата, по която ще се доставя и ще се ценообразува електричеството в България в по-далечна перспектива. Това е свързано с енергийния преход, с пазарната инфраструктура, както и със свързаността на българската електроенергийна система с по-сериозни и по-малко лабилни пазари. При осигуряването на подобна свързаност колебанията в цените ще са значително по-малки", коментира Ганев.

Цончо Ганев от "Възраждане" обърна внимание на следния по думите му парадокс:

"Ние като държава произвеждаме евтин ток, който продаваме в чужбина, благодарение на либерализирания пазар. А скъпия ток, който произвеждат американските електроцентрали, купуваме ние и българският бизнес. България се намира в изключително тежка ситуация. Ние трябва да прехвърлим тази електроенергия, която изнасяме в чужбина - да дойде в България, а всички тези частни производители под формата на американски ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, които не са държавни, да излязат на свободния пазар. Това реално ще помогне на бизнеса", категоричен е Цончо Ганев.

Цялата дискусия гледайте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое с нова домакинска загуба в Балканската лига
Берое с нова домакинска загуба в Балканската лига
Русия с опит да премахне монопола на "Газпром"
Русия с опит да премахне монопола на "Газпром"